



Gruzja to najstarszy region winiarski świata, którego historia sięga tysięcy lat p.n.e. Tak wieloletnie tradycje to jeden z powodów, dla których nie jest łatwo przejść obok gruzińskich win obojętnie. Co więcej, do tej pory zachowano starożytną metodę produkowania wina w kwewri, a kultura picia wina przetrwała setki lat i jest kultywowana do dziś. Winostyl to wyjątkowy sklep z winem gruzińskim ze starannie wyselekcjonowanym wyborem trunków. Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z naszą ofertą.
Gruzińskie wino i kultura picia tego wyjątkowego trunku
Kultura picia wina gruzińskiego to przede wszystkim toasty. Dobre wino gruzińskie oraz najdłuższe przemowy to elementy, z których dziś jest znany ten region na całym świecie. Toasty gruzińskie mogą trwać nawet po kilka minut, a za porządek i przebieg uczty odpowiada gospodarz lub znamienita osoba w grupie, którą nazywa się tamadą. Co więcej, nie wypada sięgać po kieliszek wypełniony gruzińskim winem samodzielnie, a winem delektować się należy jedynie na komendę tamady. Wybierając wina z Gruzji z naszej oferty, możesz odtworzyć gruzińską tradycję i przygotować niesamowitą ucztę z toastami we własnym domu.
Dobre wino gruzińskie - najsłynniejsze szczepy
W Gruzji znajduje się nawet do 500 odmian winorośli, choć wina w celach komercyjnych wykonuje się z mniej niż 40. Dwa najsłynniejsze i najważniejsze szczepy, z których powstają wina gruzińskie to rkatsiteli i saperavi. Pierwszy szczep to winogrona białe, które obecnie zajmują trzecie miejsce na świecie pod względem powierzchni uprawy. Jeżeli wybierasz wino białe gruzińskie, to z wielkim prawdopodobieństwem będzie ono właśnie wyprodukowane z tego szczepu. Co więcej, rkatsiteli stosowane jest również do wyrobu charakterystycznych win wzmacnianych i nietypowych win lodowych. Saperavi to odmiana czerwonych winogron i z języka gruzińskiego oznacza kolor lub barwnik. Jest to główny szczep w produkcji czerwonych win z Gruzji. Warto wymienić także biały szczep mtsvane, który często jest mieszany z rkatsiteli, by nadać całości bardziej owocowego smaku.
Wino z Gruzji - najpopularniejsze regiony
Gruzja to pięć głównych obszarów winiarskich z wieloma mikroregionami (apelacjami). Najważniejszym i największym regionem, w którym powstaje gruzińskie wino, jest Kachetia. Na tym obszarze znajduje się ponad ¾ wszystkich upraw winogron w całym kraju. Jest to region położony na wschód od Tbilisi, w którym wyróżniono 14 apelacji. Z wina musującego atenuri znana jest Kartlia i słynna apelacja Ateni. Białe wina gruzińskie wytrawne pochodzą m.in. z Imeretii i apelacji Sviri. Dużym prestiżem wyróżnia się region Racza-Leczchumi i Dolna Swanetia, gdzie ze względu na strome zbocza winogrona uprawiane są wyłącznie ręcznie. W naszej szerokiej ofercie znaleźć można m.in. wina Kindzmarauli (wytwarzane z winogron gatunku Saperavi uprawianych w rejonie Kachetia), Pirosmani oraz Mukuzani, które uważane jest za najlepsze gruzińskie wino wytrawne z winogron Saperavi. Jeżeli interesuje Cię wyjątkowe, pełne smaku i aromatu wino z Gruzji to serdecznie zapraszamy do zakupów.