
Producent
Kraj
Cena
-
od
do



Wino jest produkowane na Węgrzech od lat. Co więcej, jeszcze sto lat temu to właśnie Węgry były jednym z najważniejszych producentów win na Starym Kontynencie. Pomimo niespokojnej historii ta wieloletnia tradycja i kultura winiarska przetrwała do dziś. Wciąż zresztą wina węgierskie cieszą się niesłabnącą popularnością i renomą. Dziś wino z Węgier gości na wielu stołach prywatnych, jak i w restauracjach na całym świecie. Winostyl to wyjątkowy sklep z winem węgierskim, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Zapraszamy serdecznie do zapoznania się z naszym starannie wyselekcjonowanym asortymentem.

Modry Portugal czerwone wytrawne (Węgry) poj. 5l

Muller Thurgau białe wytrawne (Węgry) poj. 5L

Rizling Ryzsky białe wytrawne (Węgry) poj. 5l

Irsai Oliver białe półsłodkie (Węgry) poj. 5l

Gruner Veltliner/Veltlinske Zelene białe wytrawne (Węgry) poj. 5l

Muskotály Ottonel-Hárslevelű Eger półsłodkie 2018. 0,75 L

Tokaj Eye-Bohemian Wine wytrawne (Furmint+Hárslevelű+Muscat Lunel) 2019. 0,75l

Zweigeltrebe Zweigelt Rose różowe półwytrawne (Węgry)poj. 5l
Dobre wina węgierskie - różnorodność doznań
Dobre wina węgierskie zyskują coraz większe grono zwolenników. Jeszcze do niedawna większość osób kojarzyła wina z tego regionu jedynie z winami deserowymi, jednak rzeczywistość jest zupełnie inna. Oczywiście węgierski tokaji jest znany na całym świecie, jednak to właśnie wina wytrawne stanowią znaczniejszą część produkcji. Całość uzupełniają wina półsłodkie i półwytrawne. Węgry to 7 obszarów winiarskich. Są to odpowiednio: Tokaj, Eger, Sopron, Eszak-Dunatul, Balaton, Duna oraz Panonia. We wszystkich strefach znajduje się łącznie ponad 20 regionów winiarskich, słynących z czerwonych, białych i deserowych win węgierskich, pośród których zdecydowanie najpopularniejszym jest Tokaj.
Tokaj - znak rozpoznawczy win węgierskich
Tokaj to wyjątkowy region na Węgrzech, który pomimo niewielkich rozmiarów cieszy się światową reputacją. W regionie tym głównie produkuje się wina słodkie. Regionalne wino węgierskie wytwarzane właśnie na tym obszarze to Tokaji, które posiada następującą klasyfikację. Węgierskie wino z Tokaju to może być: Tokaji Aszu, Tokaji Szamorodni oraz Tokaji Essencia. Na wytworzenie pierwszego wina składają się wyselekcjonowane grona ze szlachetną pleśnią, które są poddawane procesowi maceracji i powolnej fermentacji, dzięki czemu smaki i związki w gronie ulegają wyjątkowej koncentracji. Tokaji Szamorodni to z kolei wino produkowane wówczas, gdy ilość gron ze szlachetną pleśnią nie jest wystarczający. Wino te po ukończeniu fermentacji może być starzone zarówno w beczkach, jak i w butelkach. W zależności od ilości cukru w gronach można wyróżnić słodkie wina węgierskie Édes oraz wytrawne wina Száraz. Węgierskie wina Tokaji Essencia to jedne z najlepszych win świata ze względu na wyjątkową metodę produkcji, która zapewnia nadzwyczaj skoncentrowane, szlachetne i słodkie wina. Pokryte szlachetną pleśnią grona są wybierane i umieszczane w kadziach, a następnie po każdych zbiorach w danym sezonie winogrona są dokładane. Sprawia to, że pod wpływem ciężaru grona na dnie są wyciskane, a fermentacja jest niezwykle powolna.
Wino z Węgier - najpopularniejsze szczepy
Wino z Węgier to jednak nie tylko wina z Tokaju. Do najpopularniejszych szczepów uprawianych na Węgrzech należy furmint, z którego tworzy się wyjątkowe wina białe słodkie i wytrawne. Wina te wyróżniają się koncentracją aromatów oraz kwasowością. W parze w furmintem bardzo często występuje hárslevelű, dzięki czemu wina zyskują więcej lżejszych, lekko kwiatowych nut. Wśród białych win warto wymienić szczep olaszrizling, który nadaje trunkom migdałowego smaku. Jest to niezwykle udane wino regionalne, a najlepsze butelki pochodzą z okolic Balatonu. Mówiąc o regionach, nie można zapomnieć o Eger i pochodzących stamtąd winach czerwonych wytrawnych m.in. zyskującego na popularności również w Polsce egri bikavér. Szeroki wybór win węgierskich znajdziesz w naszej ofercie. Zapraszamy do zakupów!