Tokaj Szamorodni słodkie (Furmint) 2019. 0,5l
Opis
Harsányi to rodzinna winiarnia położona we wschodniej części regionu Tokaj (Pogórze Tokajskie), przy malowniczym wzgórzem Megyer, obok miasteczka Sárospatak. Początki upraw winorośli sięgają 1850 roku, kiedy to nestor rodu Jakab Rick, z wykształcenia chemik i farmaceuta, zakupił pierwsze parcele. Jego syn, Gusztáy Rick, po ukończeniu studiów rolniczych został jurorem prestiżowego konkursu winiarskiego Tokaj – Hegyalja. Podczas II wojny światowej skonfiskowane wszystkie okoliczne winnice. W latach 70-tych XX wieku doktor Adam Harnásyi rozpoczął walkę o odzyskanie utraconej ziemi. W 2012 właścicielem majątku został Gábor Harsányi, dzięki któremu areał upraw rozrósł się do niespełna 9 hektarów. Obecnie Harsányi posiada status winnicy ekologicznej. Na czterech zboczach; Kútpatka, Királyhegy, Megyer i Ciróka rosną wiekowe krzewy trzech tradycyjnych dla Tokaju odmian; Furmint, Yellow muscat i Hárslevelű. Do starzenia wina używa się cementowych kadzi oraz beczek z dębu slawońskiego. Na polach nie używa się żadnych środków chemicznych, a wszystkie prace prowadzone są ręcznie, łącznie ze zbiorami. Na przełomie kwietnia i maja przeprowadza się tak zwane „zielone zbiory”, dzięki czemu na krzakach zostaje jedynie kilka najzdrowszych kiści winogron. Za nowatorski design etykiet odpowiada zaprzyjaźniony grafik.
Intensywny, wręcz egzotyczny, bukiet złożony z nuty świeżych winogron, kwiatów (lilia, piwonia) i dojrzałych kandyzowanych owoców. Lepkie i gęste w ustach w tradycyjnym likierowym wydaniu, gdzie powidła z cytrusów podlane są klonowym syropem ze szczyptą miodu gryczanego.Rozgrzewający finisz przez długie minuty błogo wypełnia podniebienie.
Można pić na aperitif lub w towarzystwie smażonej wątróbki, serów z niebieską pleśnią oraz deserów posypanych bakaliami.
Nazwa szamorodni oznacza, iż podczas winobrania zbierano wszystkie owoce z krzewów, zarówno "zwykłe", jak i zainfekowane "szlachetną pleśnią".
Szczegóły
Kraj | Węgry |
Region | Tokaj |
Winnica | Harsányi |
Grona | Furmint |
Smak | Słodkie |
Rocznik | 2019 |
Alkohol [%] | 11,77 |
Cukier [g/l] | 85,5 |
Kwasowość [g/l] | 6,58 |
Usta | Susz owocowy, słonawy finisz, suszone zioła |
Nos | Białe kwiaty, świeże cytrusy, morska bryza |
Temperatura podania st.C | 12-14 |
Pasuje do | Słodkowodna ryba, owocowe morza, rissotto, słone sery |
Minimalna trwałość wina w latach | 10 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |