Tokaj Aszú słodkie 6 puttonyos (Furmint) 2017. 0,5l
Opis
Harsányi to rodzinna winiarnia położona we wschodniej części regionu Tokaj (Pogórze Tokajskie), przy malowniczym wzgórzem Megyer, obok miasteczka Sárospatak. Początki upraw winorośli sięgają 1850 roku, kiedy to nestor rodu Jakab Rick, z wykształcenia chemik i farmaceuta, zakupił pierwsze parcele. Jego syn, Gusztáy Rick, po ukończeniu studiów rolniczych został jurorem prestiżowego konkursu winiarskiego Tokaj – Hegyalja. Podczas II wojny światowej skonfiskowane wszystkie okoliczne winnice. W latach 70-tych XX wieku doktor Adam Harnásyi rozpoczął walkę o odzyskanie utraconej ziemi. W 2012 właścicielem majątku został Gábor Harsányi, dzięki któremu areał upraw rozrósł się do niespełna 9 hektarów. Obecnie Harsányi posiada status winnicy ekologicznej. Na czterech zboczach; Kútpatka, Királyhegy, Megyer i Ciróka rosną wiekowe krzewy trzech tradycyjnych dla Tokaju odmian; Furmint, Yellow muscat i Hárslevelű. Do starzenia wina używa się cementowych kadzi oraz beczek z dębu slawońskiego. Na polach nie używa się żadnych środków chemicznych, a wszystkie prace prowadzone są ręcznie, łącznie ze zbiorami. Na przełomie kwietnia i maja przeprowadza się tak zwane „zielone zbiory”, dzięki czemu na krzakach zostaje jedynie kilka najzdrowszych kiści winogron. Za nowatorski design etykiet odpowiada zaprzyjaźniony grafik.
Śliczna, jesienna szata. Niezapomniany bukiet składający się z cytrusowej konfitury z dodatkiem chili i skórki pomarańczy. Całość spowija welon suszonych liści tytoniu, karmelu i lawendy. Usta soczyście owocowe z posmakiem miodowego melona, zielonej herbaty i aromatycznych ziół. Długi i świetnie rozgrzewający finisz przynosi akcenty rodzynek zanurzonych w miodzie.
Wyjątkowe wino na specjalne okazje, które najlepiej sprawdzi się pite solo lub w towarzystwie lodowych deserów, ciast z gorzką czekoladą oraz serów z niebieską pleśnią.
Stopień puttonów w słodkich winach z Tokaju oznacza ilość gron pokrytych botrytisem, czyli tak zwaną "szlachetną pleśnią". Jest to rodzaj bardzo pożądanego grzyba, który po zainfekowaniu owoców, przebija ich skórkę, dzięki czemu wylatuje z nich woda, a zostaje mocno skoncentrowany i wyraźnie słodki moszcz. Pojawia się on w winnicach położonych nieopodal zbiornika wodnego, podczas tworzenia porannych mgieł, zwykle podczas dość rześkiego poranka, po którym następuje ciepły i słoneczny dzień. W tokajskiej nomenklaturze największa ilość puttonów to sześć, co oznacza deserowe wino najwyższej jakości. 6 puttonowe Tokaje powstają jedynie w wybranych latach i są zaliczane do najwybitniejszych słodkich win na świecie.
Szczegóły
Kraj | Węgry |
Region | Tokaj |
Winnica | Harsányi |
Grona | Furmint |
Smak | Słodkie |
Rocznik | 2017 |
Alkohol [%] | 10 |
Cukier [g/l] | 187,2 |
Kwasowość [g/l] | 8,05 |
Ph: | 1,0 |
Usta | Miód, dojrzały melon, zielona herbata, suszone płatki róży |
Nos | Konfitura z cytrusów, przyprawy, skórka pomarańczy, lawenda |
Temperatura podania st.C | 8-10 |
Pasuje do | Aperitif, lodowe lub czekoladowe desery, sery z niebieską pleśnią |
Minimalna trwałość wina w latach | 20-25 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności