St. Laurent BIO czerwone wytrawne 2020. 0,75L
Opis
p>Weingut Glatzer to rodzinna winiarnia z z miasteczka Göttlesbrunn położonego w najmłodszym winiarskim regionie w Austrii. Carnuntum to nieco ponad 900 hektarów leżących 30 kilometrów na wschód od Wiednia. Status DAC otrzymał jako 14 apelacja w kraju w 2019 roku. Dzięki chłodnym podmuchom wiatru znad pobliskich Alp i Karpat, świetne rezultaty dają czerwone wina; Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent czy Spätburgunder (Pinot Noir). Założycielem Weingut Glatzer jest Walter, który w 1987 roku zakupił ponad 5 hektarów winnic. Obecnie rodzina dysponuje 15 hektarami, z których powstaje 30 tysięcy butelek. W produkcji która jest nastawiona na ekologię, pomaga mu żona Doris oraz córka Hanna i syn Matthias.
Nieco wyciszony nos; dyskretne nuty leśnych owoców, palonego drewna, lukrecji, tabaki, trufli i kawy. Usta pełne i krągłe, z wyczuwalną beczkową słodyczą i potężnymi taninami. Świetna struktura i niesamowita moc. Skoncentrowane i długie, z czekoladowym akcentem na finiszu. Starzone przez rok w dębowych beczkach z dębu francuskiego. Zalecana dekantacja na godzinę przed podaniem.
Idealne do dziczyzny, spaghetti z grzybami, dojrzałych serów pleśniowych.
Odmiana Sankt Laurent to jeden z ciekawszych szczepów uprawianych w Europie Środkowej, zwłaszcza w Austrii, Czechach i Słowacji.
Szczegóły
Kraj | Austria |
Region | Carnuntum |
Winnica | Walter Glatzer |
Grona | Sankt Laurent |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2020 |
Alkohol [%] | 13,0 |
Usta | Sporo ciała, garbnika i mocy |
Nos | Kawa, tabaka, trufle |
Temperatura podania st.C | 16 |
Pasuje do | Dziczyzna, grzyby, sery pleśniowe |
Wino wyprodukowane w jakości BIO ale bez certyfikatu | TAK |
Średnia ocen z portalu VIVINO | 3,5 |
Minimalna trwałość wina w latach | 4-6 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności