Sekt Brut białe wytrawne 2018. 0,75 L
Opis
Winiarnia Vajbar znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji oraz z Hiszpanii i Węgier oraz Austrii rozlewa do Bag in Box oraz do beczek. Od 2016 roku jesteśmy jej dystrybutorem w Polsce.
Mieszanka odmian; Gruner Veltliner i Riesling. Pierwszy nos jest delikatnie drożdżowy, z akcentem suszonej gruszki i skórki od chleba. W ustach pulsują świeże cytrusy z dodatkiem suszonych ziół. Niezła pienistość, średnia kwasowość oraz melonowa słodycz na finiszu. Idealne do kawioru, wędzonego łososia, morskich skorupiaków.
Produkowane metodą tradycyjną, czyli przechodzące drugą fermentację w butelce.
Szczegóły
Kraj | Czechy |
Region | Morawy |
Winnica | Vajbar |
Grona | Veltlinske zelene (Gruner veltliner), Riesling |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2018 |
Alkohol [%] | 12 |
Usta | Czerwony grejpfrut, kandyzowane cytrusy, kremowe |
Nos | Drożdżówka z cynamonem, orzechy, gruszka |
Temperatura podania st.C | 4-6 |
Pasuje do | Kremowe sery łosoś, kawior, przystawki |
Średnia ocen z portalu VIVINO | 4,2 |
Minimalna trwałość wina w latach | 4-6 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności