Riesling Spatlese Trocken Mosel wytrawne 2017. 0,75l
Opis
Pochodzący z Zamościa Andrzej Greszta, to jedyny Polak robiący wina nad Mozelą na zachodzie Niemczech, w niewielkiej miejscowości Kröv. Po latach praktyki u tamtejszych winiarzy, w 2004 roku wydzierżawił skrawek winnicy, by zrobić pierwsze kilkaset butelek własnego wina. Obecnie w jego posiadaniu jest niespełna 6 hektarów winnic, na których rośnie przede wszystkim Riesling, choć nie brak również innych odmian, jak Donrfelder, z których w 2018 roku powstała premierowa odsłona czerwieni. Choć Andrzej Greszta prowadzi winnice w sposób ekologiczny, nie zabiega o żadne certyfikaty, bowiem, jak sam twierdzi; "Nie znam się na marketingu, za to potrafię robić niezłe wina". Potwierdzenie tych słów można odnaleźć w każdej z kilkunastu pozycji w coraz większym portfolio utalentowanego winiarza ze wschodniej Polski.
Riesling z późnego zbioru z parceli Kröver Steffensberg. Intensywne nuty petrochemiczne, orzechowe i mineralne. Po zamieszaniu kieliszkiem pojawiają się żółte owoce oraz anyż i szałwia. Oleiste usta kipią dojrzałymi cytrusami i miodem. Bardzo długie ze słonymi i delikatnie utlenionymi akcentami na finiszu. Doskonały przykład alzackiego Rieslinga ze sporym potencjałem starzenia.
Podawać w towarzystwie owoców morza, sałatki z tuńczykiem, pieczonego indyka, deski pikantnych serów pleśniowych.
Szczegóły
Kraj | Niemcy |
Region | Mozela |
Winnica | Weingut Greszta |
Grona | Riesling |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2018 |
Alkohol [%] | 12,5 |
Cukier [g/l] | 3 |
Usta | Oleiste, miodowe, sprężyste, długi finisz |
Nos | Minerały, jodyna, orzechy, szałwia |
Temperatura podania st.C | 8-10 |
Pasuje do | Owoce morza, tuńczyk, indyk, sery kozie |
Wino wyprodukowane w jakości BIO ale bez certyfikatu | Tak |
Minimalna trwałość wina w latach | 6-8 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności