TRAMIN ČERVENÝ (Gewurztraminer) półsłodkie Najwyższa Selekcja 2022. 0,75 l
Opis
Winiarnia Vajbar znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji oraz z Hiszpanii i Węgier rozlewa do Bag in Box oraz do beczek. Od 2016 roku Winiostyl jest oficjalnym dystrybutorem w Polsce.
Niezapomniany bukiet złożony z jaśminu, kandyzowanych cytrusów, zielonej herbaty i ziołowego pieprzu. Oleiste, miodowo-ziołowe w ustach, z posmakiem dojrzałego mango i ananasa, ze szczyptą kardamonu.
Czysta rozkosz dla podniebienia, którą można pić solo albo w towarzystwie świeżych owoców, serów z niebieską pleśnią lub ciasta drożdżowego z bakaliami.
Szczegóły
Kraj | Czechy |
Region | Morawy |
Winnica | Vajbar |
Grona | Tramin Cerveny (Gewurztraminer) |
Smak | Półsłodkie |
Rocznik | 2022 |
Alkohol [%] | 12,5 |
Cukier [g/l] | 19,9 |
Kwasowość [g/l] | 5,9 |
Ekstrakt winny [g/l] | 32,1 |
Usta | Gęste, lepkie, miodowe, rodzynki, słodkie przyprawy |
Nos | Jaśmin, kandyzowane owoce, zielona herbata |
Temperatura podania st.C | 8-10 |
Pasuje do | Aperitif, sałatka owocowa, sery z niebieską pleśnią, ciasta z bakaliami |
Minimalna trwałość wina w latach | 4-6 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |