Wyszukiwarka
Producenci
Zaloguj się
Sauvignon Blanc BIO białe wytrawne 2023. 0,75L
dodaj do przechowalni
Opis
Weingut Glatzer to rodzinna winiarnia z z miasteczka Göttlesbrunn położonego w najmłodszym winiarskim regionie w Austrii. Carnuntum to nieco ponad 900 hektarów leżących 30 kilometrów na wschód od Wiednia. Status DAC otrzymał jako 14 apelacja w kraju w 2019 roku. Dzięki chłodnym podmuchom wiatru znad pobliskich Alp i Karpat, świetne rezultaty dają czerwone wina; Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent czy Spätburgunder (Pinot Noir). Założycielem Weingut Glatzer jest Walter, który w 1987 roku zakupił ponad 5 hektarów winnic. Obecnie rodzina dysponuje 15 hektarami, z których powstaje 30 tysięcy butelek. W produkcji która jest nastawiona na ekologię, pomaga mu żona Doris oraz córka Hanna i syn Matthias.
Wyrazisty i orzeźwiający bukiet złożony z nuty czarnego bzu, świeżych cytrusów, pokrywy i nut mineralnych. W ustach spora ożywcza kwasowość połączona z delikatną owocową słodyczą i dodatkiem suszonej mięty. Charakterny finisz przynosi lekko pikantny posmak. Dojrzewało przez 12 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej.
Idealny kompan do owoców morza, drobiu ze świeżymi ziołami, kozich serów.
Sauvignon Blanc z Austrii to połączenie gęstości słodkiego owocu charakterystycznych dla win z Nowej Zelandii, z energią i żywotnością cechującą butelki z francuskiej Doliny Loary.
Szczegóły
| Kraj | Austria |
| Region | Carnuntum |
| Winnica | Walter Glatzer |
| Grona | Sauvignon Blanc |
| Smak | Wytrawne |
| Rocznik | 2023 |
| Alkohol [%] | 12,5 |
| Usta | Agrest, suszona morela, świeże zioła, |
| Nos | Czarny bez, pokrzywa, cytrusy |
| Temperatura podania st.C | 12 |
| Pasuje do | Owoce morza, słowodona ryba, kozie sery |
| Wino wyprodukowane w jakości BIO ale bez certyfikatu | TAK |
| Minimalna trwałość wina w latach | 4 |
| UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności