Rosso Toscano IGT czerwone wytrawne (Chianti) 2021. poj. 3L
Opis
Enoteca di Vinci powstała w 1961 jako roku spółdzielnia zrzeszająca kilkadziesiąt gospodarstw, która przyjęła nazwę swojego sławnego rodaka urodzonego w Vinci-sercu Toskanii. Na niespełna 300 hektarach uprawianych jest kilkanaście odmian, takich jak Sangiovese, Vermentino, Trebbiano czy Merlot. Roczna produkcja, to ponad 5 milionów butelek, z których ponad połowa trafia na eksport, nie tylko do pozostałych krajów Unii Europejskiej, ale także za ocean do Ameryki oraz Azji. Winiarnia od lat tworzy wina dla dwóch znanych włoskich marek: Lorenzo Melani oraz Reanto Mazoni. Dla miłośników wina sporą atrakcją jest możliwość wynajęcia pokoju lub apartamentu w Casale di Valle, średniowiecznej rezydencji otoczonej malowniczo położonymi winnicami.
85% Sangiovese, 15% Merlot. Leżakowane przez kilka miesięcy w dębowych beczkach. Wyraźny owoc; figa, czereśnia i żurawina, otulony leśną ściółką, z dodatkiem korzennych i słodkich przypraw. Lekkie i ożywcze, pełne soczystego owocu, z posmakiem posmak wędzonej śliwki i gorzkiej czekolady. Delikatnie schłodzone podawać do pieczonego lub grillowanego mięsa, pasztetu z dziczyzny lub bigosu.
Chianti to najbardziej znane na świecie czerwone wino z Włoch. Uważane jest za idealne wino gastronomiczne, które świetnie komponuje się, zarówno z czerwonym mięsem, jak i przystawkami, burgerem, pizzą czy lekkimi serami.
Szczegóły
Kraj | Włochy |
Region | Toskania |
Winnica | Leonardo da Vinci |
Grona | Sangiovese (85%), Merlot (15%) |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2021 |
Alkohol [%] | 13 |
Usta | Śliwka, jeżyna, czekolada, wanilia |
Nos | Figa, czereśnia, słodkie przyprawy |
Temperatura podania st.C | 14-16 |
Pasuje do | Mięsne potrawy z grilla, dziczyzna, bigos, pizza |
Minimalna trwałość wina w latach | 3 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |