Gewurtztraminer/Tramin Cervene białe półsłodkie (Argentyna) poj. 5l
Opis
Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel posiadłości Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku firma nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Ich dewizą jest robienie wina w dobrej relacji jakość-cena. Jest jedną z niewielu firm, która wina własnej produkcji, z Hiszpanii, Węgier oraz Austrii, rozlewa do Bag in Box i beczek. Od 2016 roku Winostyl stał się jej oficjalnym i jedynym dystrybutorem w Polsce.
Półsłodki Traminer z regionu Mendoza w Argentynie, z charakterystycznym dla odmiany egzotycznym bukietem pełnym tonów jaśminu, kandyzowanych cytrusów, liczi i zielonej herbaty. W ustach czuć dojrzałe owoce. Czysta rozkosz dla podniebienia.
Można podać na aperitif lub lekkich deserów czy serów z niebieską pleśnią.
Szczegóły
Kraj | Argentyna |
Region | Mendoza |
Winnica | Vajbar |
Grona | Gewurtztraminer |
Smak | Półsłodkie |
Rocznik | 2021 |
Alkohol [%] | 12,5 |
Cukier [g/l] | 22 |
Kwasowość [g/l] | 5,2 |
Kolor | Złocisty |
Usta | Dojrzałe owoce, zioła, skórka pomarańczy |
Nos | Jaśmin, kandyzowane owoce, zielona herbata |
Temperatura podania st.C | 10-12 |
Pasuje do | Aperitif, desery owocowe, sery z niebieską pleśnią |
Minimalna trwałość wina w latach | 2 |
UWAGA | Zdjęcie butelki lub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |