Aleatico DOP Puglia słodkie naturalnie 2018. 0,5L
Opis
p>Rodzina Eriario od 1846 roku związana jest z rolnictwem. Obecnie na 200 hektarach rosną drzewa oliwne- niektóra mają ponad 1000 lat, owoce cytrusowe i oczywiście winorośl, która zajmuje powierzchnię 160 hektarów. Gorący i suchy klimat regionu Apulia sprawia, że najlepiej udają się tam czerwone odmiany, z Primitivo i Nero di Troia na czele. Białe szczepy potrzebują więcej wilgoci, dlatego rosną blisko wybrzeży Adriatyku. W portfolio Agricola Erario znajduje się kilkadziesiąt etykiet, w tym te najważniejsze dla Apulii, czyli z apelacji Primitivo di Manduria. Sklep Winostyl może poszczycić się szerokim przekrojem ich bogatej oferty, gdzie można znaleźć klasyki z odmiany Primitivo czy Nero di Troia, jak również perełki w postaci bardzo słodkiego Aleatico czy beczkowanego i długowiecznego Chardonnay.
Rdzenna odmiana Aleatico z Południa Włoch. Piękna, atramentowa barwa. Soczysty, ciemny owoc podkręcony nutami korzennych ciasteczek posypanych cynamonem, z dodatkiem karmelu. Charakterystyczny posmak konfitury z leśnych owoców zmieszanych z deserową czekoladą i ostrymi przyprawami. Przyjemnie rozgrzewające na podniebieniu.
Podawać delikatnie schłodzone na aperitif lub z deserami z gorzką czekoladą, ciasta z jagodami lub borówkami, kawowego sorbetu, sałatki z leśnych owoców posypanych bakaliami.
Szczegóły
Kraj | Włochy |
Region | Apulia |
Winnica | Erario |
Grona | Aleatico |
Smak | Półsłodkie |
Rocznik | 2018 |
Alkohol [%] | 15,0 |
Cukier [g/l] | 50,0 |
Usta | Soczyste, gęste, pikantne, bakalie, kakao |
Nos | Korzenne ciasteczka, leśne owoce, deserowa czekolada, rodzynki |
Temperatura podania st.C | 14-16 |
Pasuje do | Czekoladowe desery, ciasto z owocami leśnymi, kawowy sorbet |
Średnia ocen z portalu VIVINO | 4,3 |
Minimalna trwałość wina w latach | 15 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |