Choć wytrawne wina z najdalej wysuniętego na zachód kraju w Europie zyskują coraz większą popularność w Polsce, to jednak wciąż najczęściej sięgamy po słodkie Porto. Jesień, to idealny czas, żeby spróbować wytrawnych butelek znad Atlantyku, bowiem doskonale pasują one do kuchni opartej na dziczyźnie i grzybach okraszonych świeżymi ziołami. Położony w samym centrum Portugalii, region Tejo uważany jest za najlepsze miejsce w kraju do produkcji czerwonych win. W naszej ofercie znajdą Państwo butelki z niewielkiej winiarni Quinta de Badula, z centrum regionu Tejo.
Bianco 2017 – aromatyczny blend regionalnych odmian; Arinto i Fernão Pires z dodatkiem Moscatel Graúdo (Muscat Aleksandryjski). Nos pełen jest kwiatów i dojrzałych, egzotycznych owoców. Elektryzująca, cytrusowa kwasowość złamana jest słodkością miodowego melona. Serwować w towarzystwie morskiej ryby, paelli z owocami morza i słonawych serów.
Rose 2018 – niezwykle odświeżający kupaż Touriga nacional i Syrah. Kwiecisto-owocowy bukiet, z nutą lawendowego olejku. Energiczne w ustach, z przyjemnym muśnięciem mandarynkowej słodyczy. Podawać jako aperitif lub do owoców morza, dojrzewających wędlin czy sałatki z tuńczykiem.
Tinto 2016 - kupaż międzynarodowego Syrah i lokalnego Castelão. Nie filtrowane i leżakowane w dębowych beczkach, dzięki czemu sporo w nim nut ciemnych owoców podbitych słodkimi przyprawami, mleczną czekoladową i suszoną figą. Usta mocne, z eleganckimi taninami, subtelną waniliową słodyczą i rozgrzewającym alkoholem. Polecamy przelanie do karafki i podanie z potrawką z dzika, sarniny lub zająca albo dojrzałych serów pleśniowych.