Okres świąt bożego narodzenia to czas, kiedy pozwalamy sobie "zaszaleć" i sięgamy po wyśmienite słodkości w postaci ciast, makowców, serników, pączków, faworków czy owocowych deserów. Żeby dobrać do tych wspaniałych łakoci odpowiednie wino należy się kierować żelazną zasadą "Wino musi być słodsze od potrawy".
Moczka, Kutia lub Makówka potrzebują czerwonego wina z wyższym alkoholem typu włoska Marsala, Hiszpańskie Sherry i Malaga, Porto lub Madera z Portugalii.
Aleatico di Puglia 2012 - odmiana Aleatico pochodząca z Południa Włoch. Piękna, atramentowa barwa. Soczysty, ciemny owoc podkręcony nutami korzennych ciasteczek posypanych cynamonem, z dodatkiem karmelu. Charakterystyczny posmak konfitury z leśnych owoców zmieszanych z deserową czekoladą i ostrymi przyprawami. Przyjemnie rozgrzewające na podniebieniu.
Karpatka, Kremówka oraz Sernik na zimno najlepiej smakuje ze słodyczami z Europy Środkowej; Niemcy, Węgry, Austria, Morawy.
Cecey Vicuska 2018 - późno zbierana węgierska odmiana Harslevelu. Złocista barwa oraz dekadencki bukiet pełen dojrzałego owocu w postaci jabłka, gruszki i śliwki. Całość uzupełniają nuty rabarbaru, cynamonu, wielokwiatowego miodu i laskowych orzechów. Usta gęste i kremowe, ze świetnie napiętą kwasowością, którą idealnie łagodzi karmelowo – rodzynkowa słodycz.
Do kompotu z suszu idealnym partnerem będzie niemiecki lub alzacki Gewurztraminer oraz morawska Palava.
Zapletal Palava 2018 - późny zbiór i dodatkowa selekcja gron zaowocowały finezyjnym, złożonym i aromatycznym bukietem, w którym dominuje soczysta owocowość spod znaku brzoskwini, moreli oraz mango z dodatkiem białych kwiatów i miodowej otoczki. Usta bogate, skoncentrowane i oleiste. Mimo sporego ciała, usta są żywe i delikatnie mineralne, bez cienia ociężałości. Wyraźnie zaznaczona konfiturowa słodycz.