Choć Węgry nie mają dostępu do morza, mogą się pochwalić największym jeziorem w Europie Środkowej. Sporej wielkości zbiornik wodny znajduję się w południowo-zachodniej części kraju na nizinie Panońskiej, niecałe 80 kilometrów od Budapesztu. Wokół Balatonu panują doskonałe warunku do uprawy winorośli, z czego chętnie korzystają miejscowi winiarze. Najwięcej winnic otacza niewielki szczyt Somló, który będąc wygasłym wulkanem, daje tamtejszym winom wyraziste nuty mineralne.
Na półkach sklepu Winostyl pojawiły się wina w pięciu oraz trzy litrowych kartonach z Feind Winery- najbardziej znanego producenta znad Balatonu. Historia winiarnii sięga 1995 roku, kiedy to Lajos Feind odkupił od zaprzyjaźnionych rolników 14 hektarową winnicę nad największym węgierskim jeziorem. Obecnie areał został rozszerzony do 130 hektarów, na których rośnie dwadzieścia odmian, z których najważniejsze to Olaszrizling, Leanyka, Irsai Oliver oraz Sargamuskotaly. Uprawiane są także międzynarodowe szczepy, jak Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon czy Merlot. W styczniu 2019 roku Lajos przekazał zarządzanie przedsiębiorstwem swojemu synowi, Zoltanowi, który dyrektorem mianował swego przyjaciela z dzieciństwa Istvana Bacskai. Dzięki nowatorskiemu spojrzeniu na produkcję i sprzedaż wina Feind Winery, oprócz win w butelkach, zaczęło wypuszczać na rynek serię win w podręcznych trzy-litrowych workach lub pięcio-litrowych kartonach.
Wina w pięciolitrowych kartonach:
Irsay Olivér & Muscat - aromatyczny nos; dojrzałe cytrus, suszone zioła, biała porzeczka, piwonia. Krągłe, nieco kremowe usta, z niską kwasowością i orzechowym finiszem. Idealne do słodkowodnej ryby, owoców morza lub serowej tarty.
Birtok Fehér - delikatnie kwiatowy bukiet, z nutą kwiatów, cytrusów i białego pieprzu. Egzotyczny owoc i odrobina miodu na finiszu. Podawać na aperitif lub do białego mięsa.
Birtok Vörõs - dojrzały leśny owoc przeplata się z aromatem kadzidła, wędzonej papryki oraz leśnego runa. Soczyste, gładkie i delikatnie rozgrzewające usta. Podawać do potraw kuchni węgierskiej.
Wina w trzy litrowych workach:
Olaszrizling 2022 - delikatny bukiet w postaci tonów zielonego jabłka, minerałów, soczystej brzoskwini oraz ostrych przypraw. Roślinno-owocowe na podniebieniu z grejpfrutową słodyczą na finiszu. Typowo gastronomiczne wino pasujące do drobiu, smażonej lub pieczonej ryby oraz szparagów.
Irsay Olivér 2022 - dojrzały owoc; mango, papaja, ananas podlany syropem klonowym. Lekko pikantne i delikatnie słodkie. Doskonałe do kuchni azjatyckiej.
Sauvignon Blanc 2021 - bukiet typowy dla odmiany Sauvignon Blanc; pokrzywa, agrest, krzem, świeże zioła. Lekko wibrujące, wyraźnie orzeźwiające, z nutą dojrzałej gruszki. Podawać do owoców morza, ryby, kozich serów.
Cabernet Rosé 2022 - sporo świeżego owocu; truskawka, malina i czerwona porzeczka spowitego aromatem świeżych ziół i polnych kwiatów. Lekkie, krągłe i świetnie orzeźwiające. Idealny kompan do kuchni wegetariańskiej.
Cabernet Sauvignon 2020 - charakterystyczne dla odmiany Cabernet Sauvignon nuty dojrzałej śliwki, korzennych przypraw oraz wędzonki. Niezwykle przyjemne na podniebieniu, z delikatną jeżynową słodyczą na finiszu. Idealne do mięsnego gulaszu, dziczyzny lub grillowanej kaszanki.