Apulia, czyli tak zwany obcas włoskiego buta, to region, który w ostatnich latach wyrósł w Polsce na prawdziwą winiarską potęgę. Jest to głównie zasługa szczepu Primitivo nazywanego "ulubioną odmianą nad Wisłą". Jednak południowego regiony Włoch mogą pochwalić się również świetnymi winami z innych odmian, z których szczególnie wartą uwagi jest Negroamaro. Jego nazwa pochodzi od słów negro (czarny), bowiem jagody mają niemal mroczną barwę oraz amaro (gorzki), co nawiązuje do charakterystycznych słodko-gorzkich tonów. Najlepsze butelki z Negroamaro powstają w okolicach miasteczka Salice Salentino w Apulii.
Negroamaro Inizio 2018 z Cantine Erario to świetny doskonały przykład potężnego wina z gorącego włoskiego południa. 50-letnie grona oraz leżakowanie w beczkach z dębu amerykańskiego i butelce, zdecydowanie wymagają przewietrzenia wina w karafce. Intensywny aromat wędzonej śliwki, deserowej czekolady oraz słodkich przypraw. Balsamiczne, muskularne, z rozgrzewającym alkoholem i aksamitnymi taninami. Apetyczne, z nutą jeżynowej galaretki posypanej cynamonem i bakaliami. Idealne wino na przyjęcie z grillem.