Włoski "obcas buta", czyli słoneczny i suchy region Apulia znany jest z odmiany Primitivo i Nero di Troia. Trzecim szczepem, który jest znacznie mniej znany, ale potrafi dać równie znakomite wina, jest Negroamaro. Jego nazwa- czarny (negro) i amaro (gorzki) nawiązuje do mocno ciemnej barwy i słodko-gorzkich aromatów; dojrzałe ciemne owoce, suszone zioła, dym wędzarniczy, lukrecja, tytoń, słodkie przyprawy. Większość winnic ulokowana jest w pobliżu wybrzeża Morza Jońskiego, bowiem nieco niższe temperatury i podmuchy wiatru pozwalają na zachowanie odpowiedniej kwasowości. Negroamaro doskonale pasuje do potraw z grilla, duszonej w winie wieprzowiny, pizzy z wędzonym boczkiem czy lasagne z grzybami i świeżymi ziołami.
W naszym sklepie Winostyl można zakupić dwa wina z tej odmiany.
Negroamaro Cantine Arario 2017 - atramentowa barwa i wyrazisty bukiet pełen likierowych, wędzonych i balsamicznych aromatów. Ciepłe, aksamitne, delikatnie pieprzne i mocno rozgrzewające na podniebieniu. Pełne ekstraktu wino wymagające solidnego mięsnego dania.
Negroamaro inizio Cantine Erario 2018 - 50-letnie grona oraz 3 miesięczne leżakowanie w beczkach z dębu amerykańskiego i 6 miesięcy w butelce. Początkowo sporo nut kwiatowych, które świetnie współgrają z nutą wędzonej śliwki, rozgrzanego asfaltu oraz słodkich przypraw. W ustach wyczuwalne powidła z ciemnych owoców podkręcone dodatkiem cynamonu, gorzkiej czekolady i bakalii. Na godzinę przed podaniem przelać do karafki.