Rumunia, choć pod względem produkcji w Europie zajmuje wysokie piąte miejsce, w Polsce jest wyjątkowo słabo reprezentowana. Owszem, zdarzają się - głównie w marketach - pojedyncze butelki, ale generalnie ciężko jest kupić nad Wisłą wino z tego kraju. Wielu z nas zachwyca się winami z Gruzji, Węgier, Macedonii czy Chorwacji, jakby zupełnie nie zauważając olbrzymiego potencjału, jaki można znaleźć u ujścia Dunaju do Morza Czarnego. To właśnie tam powstają najlepsze rumuńskie wina, które śmiało mogą konkurować z butelkami z sąsiednich krajów, nad którymi mają, jakże ważną, zwłaszcza w czasach szalejącej inflacji, przewagę. Przeciętna cena wina z Rumunii należy do jednych z najtańszych z tej części Europy, nie wspominając o krajach zachodnich, gdzie coraz częściej kosztują one niemały majątek. Specjalnie dla klientów sklepu Winostyl sprowadziliśmy wina- w trzy-litrowych kartonach oraz szklanych butelkach, które idealnie pokazują, iż również w Rumunii da się zrobić wina sporej klasy, w cenie dostępnej dla zwykłego śmiertelnika.
Viticola Sarica Niculiţel to najstarsza winiarnia w historycznej krainie Dobrogea, przy ujściu Dunaju do Morza Czarnego. W okolicy panują doskonałe warunki do uprawy winorośli; mnóstwo słonecznych dni, bliskość zbiorników wodnych, gleba pełna minerałów i morskich skamielin oraz delikatne pofałdowanie terenu. Na 700 hektarach rośnie przede wszystkim najważniejsza rumuńska odmiana Fetesca występująca w trzech klonach; Feteasca Alba, Feteasca Regala oraz Feteasca Neagra. Pozostałe miejsce zajmują szczepy międzynarodowe, jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah czy Pinot Noir. Na pobliskich stepach wypasane są konie, które stanowią pasję właścicieli, a ich wizerunki trafiły na etykiety win.
Aligoté 2022 - niezwykle świeży i subtelny nos z nutą głogu, cytrusów i krzemu. Delikatna cytrynowa kwasowość na podniebieniu, z posmakiem gruszki na finiszu. Przyjemne w odbiorze, świetnie gastronomiczne wino, pasujące zarówno do ryby, owoców morza, tarty cytrynowej czy słonych serów. Aligoté to odmiana pochodząca z francuskiej Burgundii. Trudna i kapryśna w uprawie, w odpowiednich rękach potrafi dać mocno orzeźwiające wina ze świetnym, czystym owocem.
Rosé 2022 - w zapachu pojawia się sporo nut warzywnych, które szybko zamieniają się w świeży aromat kwiatów (fiołek) i egzotycznych owoców. Dość mocna budowa, świetna kwasowość oraz czysta, długa końcówka z ziołową goryczką i odrobiną minerałów. Poważne różowe wino, które dobrze schłodzone przyda się na aperitif lub do lekkich grillowanych potraw. Polecane do tradycyjnej rumuńskiej zupy, Ciorbă de burtă.
Quintesence 2021-2022- lekko wytrawne wino powstałe ze zmieszania dwóch roczników; 2002 i 2021.Intensywny kwiatowy aromat, wzbogacony odrobiną czarnego pieprzu i wędzonej śliwki. Delikatne i zrównoważone na podniebieniu, z zaznaczoną malinową słodyczą i aksamitnymi taninami. Delikatnie schłodzone będzie idealnym kompanem do mięsa lub warzyw z grilla.
Cabernet Sauvignon 2018 - aromat zdominowany przez konfiturę z ciemnych owoców. Można również wyczuć nutę wędzonej papryki, czarnej oliwki i pudełka po cygarach. Przyjemne, świetnie owocowe w ustach, z posmakiem deserowej czekolady i szczyptą chilli. Leżakowane przez dwa lata w dębowych beczkach. Konieczne przelanie do karafki przed podaniem. Doskonale pasuje do jagnięciny lu wołowiny oraz serów pleśniowych i dojrzewających wędlin.
Feteasca Neagra 2021 - subtelne aromaty świeżych czerwonych owoców mieszają przeplatają się z zapachem leśnego runa, orientalnych przypraw i ogrodowej mięty. Smukłe, lekkie i dynamiczne, z zadziornym posmakiem suszonej żurawiny oraz wędzonej papryki. Nieoczywiste i mocno oryginalne wino, które po napowietrzeniu w karafce najlepiej podać do mięsnych szaszłyków, dzikiego ptactwa lub oscypka z żurawiną.
Ephipanie reserva 2019 - głęboka, rubinowa barwa. Początkowo bukiet jest zdecydowanie beczkowy; cynamon, skórka pieczonego chleba, garbowanej skóry, goździków, świeżo palonej kawy. Po napowietrzeniu pojawia się dojrzały owoc; śliwka, czarna porzeczka, jeżyna. Pełne, aksamitne, nisko kwasowe, z delikatną waniliową słodyczą i nutą wędzonej śliwki. Niezwykle ambitna butelka, doskonały dowód, iż nad Dunajem mogą powstawać wielkie wina, zdolne do długoletniego leżakowania! Starzone przez dwa lata w nowych beczkach dębowych. Po napowietrzeniu w karafce podawać do dziczyzny, kaczki lub gęsi z owocami albo dobrze przysmażonego steka. Fetească Neagră to rdzenna rumuńska odmiana, która uchodzi za perłę naddunajskiego winiarstwa.