Jeszcze kilka la temu jedynymi znanymi winami z Portugalii były doskonałe słodycze z Porto. Na szczęście w ostatnim czasie pojawiły się w naszym kraju także wytrawne wina z tego niewielkiego kraju. Wszyscy ci, którzy zdecydowali się wybrać na urlop nad Atlantyk, doskonale wiedzą, że Portugalia może poszczycić się świetnymi butelkami, których sporym atutem- poza wysoką jakością- jest także okazyjna cena.
Nie inaczej jest w przypadku polecanego przez nas wina z butikowej winiarni Quinta de Badula z regionu Tejo, z którego pochodzą najlepsze w kraju czerwone wina.
Kupaż międzynarodowego Syrah i lokalnego Castelão. Nie filtrowane i leżakowane w dębowych beczkach, dzięki czemu bukiet jest pełen nut ciemnych owoców podbitych słodkimi przyprawami, mleczną czekoladową i suszoną figą. Usta mocne, z eleganckimi taninami, subtelną waniliową słodyczą i rozgrzewającym alkoholem. Kawał porządnego wina, który po przelaniu karafki będzie idealnym partnerem do dziczyzny w sosie myśliwskim, pieczeni z duszonymi warzywami, żeberek wołowych polanym octem balsamicznym lub deski dojrzałych serów pleśniowych.