Wina z półwyspu iberyjskiego wyrobiły sobie nad Wisłą renomę smacznych i niedrogich butelek, które sprawdzą zarówno podczas upalnego lata, jak i srogich mrozów. Skoro więc aura w Polsce nie umie się zdecydować, czy ma być już wiosna czy może jeszcze zima, polecamy sięgnąć po wino z najdalej wysuniętego na zachód kraju w Europie. Dla Portugalii nasz kraj jednym z ważniejszych krajów sprzedaży. Nic jednak dziwnego, skoro większość powstających tam win łączy, tak uwielbianą zwłaszcza w czasie szalejącej inflacji, wspólna cecha- świetna relacja jakość - cena.
Winiarnia Casal das Freiras mieści się obok miasteczka Tomar w regionie Tejo, które dawniej należało do Templariuszy, a później do Zakonu Chrystusowego. Od samego początku, czyli od 1882 roku winiarnia pozostaje w rękach jednej rodziny. Oprócz winorośli w skład gospodarstwa wchodzą; gaje oliwne, pola pszenicy i kukurydzy. W pobliżu rosną lasy dębowe, z których wyrabia się korki do zamykania wina. Na 12 hektarach uprawiane są lokalne szczepy; Aragonês, Castelão, Touriga Nacional, Syrah, Alicante Bouschet, Trincadeira, Fernão Pires, Arinto e Trincadeira das Prata oraz Cabernet Sauvignon, który jako jedyny pochodzi spoza Portugalii. Większość prac, w tym samo winobranie, wciąż wykonuje się ręcznie. Użycie pestycydów i środków nawozu ograniczone jest do niezbędnego minimum.
Wina białe
Capitulo branco 2020 - kupaż trzech portugalskich odmian; Arinto, Fernão Pires i Trincadeira. Wyraźnie orzeźwiające aromaty morskiej bryzy, mokrej skały, polnych kwiatów, świeżo skoszonej trawy. Posmak dojrzałych cytrusów ze szczyptą mineralności. Można podać na aperitif lub do potraw kuchni wegetariańskiej.
Colheita branco 2019 – trzy portugalskie odmiany; Fernão Pires, Arinto i Trincadeira. Orzechowo-kwiatowe aromaty mieszają się z nutą suszonych ziół i słodkiej brzoskwini. Napięte, czyste, lekko słonawe, świetnie zrównoważone w ustach. Poważna butelka domagająca się morskiej ryby, gotowanego w winie białego mięsa lub deski dojrzałych serów. Starzone przez 6 miesięcy dębowych beczkach.
Wina czerwone
Capitulo tinto 2020 - Aragonês, Cabernet Sauvignon oraz Touriga nacional częściowo leżakowane w dębowych beczkach. Zaskakująco świeży, delikatnie ziołowy, bukiet z akcentami soczystej wiśni, maliny, mięty pieprzowej i octu balsamicznego. Średnia budowa, aksamitne taniny i ekspresyjna, mocno owocowa końcówka. Lekko schłodzić i podawać w towarzystwie czerwonego mięsa, potraw z grilla lub oscypka z żurawiną.
Colheita tinto 2019 - blend regionalnych odmian Aragonês, Castelão i Touriga nacional z dodatkiem Cabernet sauvignon. Aromatyczny bukiet złożony z aromatów dzikiej róży, poszycia leśnego oraz polnych ziół zmieszanych z orientalnymi przyprawami i dojrzałej figi. Usta miękkie i świeże, z posmakiem leśnych owoców. Długi, lekko pikantny finisz z nutą mięty pieprzowej i żurawinowej konfitury. Po napowietrzeniu w karafce podać do jagnięciny lub baraniny, dzikiego ptactwa z owocami lub deski dojrzewających wędlin. Starzone przez 6 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Cabernet - Touriga 2019 - bogaty nos pełen jest akcentów dojrzałych owoców, suszonych ziół, fiołka, deserowej czekolady oraz słodkich przypraw. Usta równie gęste ze świetną równowagą i aksamitnymi garbnikami. Długi finisz z nutami jeżynowej konfitury z dodatkiem zielonego pieprzu. Częściowo starzone w beczkach z dębu francuskiego. Można napowietrzyć przed podaniem. Podawać w towarzystwie dziczyzny, makaronów z grzybami lub drobiu duszonego w winie.
Reserva tinto 2018 - cztery odmiany; Aragonez, Trincadeira, Cabernet sauvignon i Tinta carvalha, z których każda była zbierana o innej porze i winifikowana oddzielnie. Pierwsze nuty wyraźnie beczkowe; lakier do paznokci, pudełko po cygarach, dym wędzarniczy, lukrecja. Po napowietrzeniu pojawia się świetny, konfiturowy owoc. Niezwykle mocarne, taniczne i świetnie ułożone w ustach. Miękki, delikatnie słodkawy, finisz z nutą czekolady przyprószoną korzennymi przyprawami. Starzone przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu francuskiego i przez 12 miesięcy w butelce. Konieczne przelanie do karafki na godzinę przed podaniem. Najlepiej smakuje z czerwonym mięsem duszonym w winie, dziczyzną z sosem myśliwskim lub dojrzałymi serami pleśniowymi.