Druga część rekomendacji wina do potraw z grilla lub rusztu
Cielęcina, jagnięcina lub baranina
Z białych win polecaną z Europy Środkowej; Chardonnay, Riesling, Furmint, Rkatsiteli. Z czerwonych warto sięgnąć po Pinot Noir lub kilkuletniego Cabernet Sauvignon, Merlot lub Primitivo.
Polecane wina ze sklepu Winosty; Butelki - gruzińskie Rkatsiteli 2019 oraz Saperavi 20202 od MTevino, węgierskie Tokaj Eye 2019 orazTokaj Huss 2020 od Harsanyi, niemieckie Rieslingi od Andrzeja Greszty, austriacke Rosalia 2018 oraz Rosalia reserve 2017 od Weingut Fischer. Kartony - włoskie Chardonnay 5l od Sessantacampi, argentyński Pinot Noir 5l, włoskie Primitivo 5l oraz Uno Grande Apassimento 3l od Vajbar, francuskie Cabernet & Merlot 3l od Pierre Chavin.
Wołowina
Sporo tłuszczu potrzebuje win czerwonych z wyrazistymi garbnikami, leżakowanych w dębie, z wysokim alkoholem. Najlepiej sprawdzą się butelki lub kartony z Europy Zachodniej.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; Butelki - włoskie Turchetta 2020 od Sessantacampi, Charisma 2017 oraz Mogno 2019 od Cantina Erario, portugalska Reserva 20218 od Casal das Freiras, hiszpańska Rioja reserva 2021 od Viña Emiliano. Kartony - argentyńskie Cabernet Sauvignon 5l i Merlot 5l, kalifornijski Zinfandel 3l lub Zinfandel vintage 3l od Vajbar.
Wieprzowina
Ulubione mięso polaków, do którego świetnie pasuje zarówno krzepkie i mocarne białe, jak krągłe, lekkie czerwone wino.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; Butelki - hiszpańska Rioja 2016 od Viña Emiliano, włoska Falanghina 2020 od Cantina Antica, portugalskie Branco private 2021 od Quinta de Sâa Vincente. Kartony - austriacki Zweigelt 3 lub 5l od Autherith, australijskie Chardonnay 3l od Jim`s Creek lub argentyński Malbec Cameleon 3l od Domaine Bousquet,