Za tydzień rozpocznie się tak zwana "majówka", czyli weekend w którym, o ile pogoda oczywiście będzie łaskawa, oddamy się tak ulubionym przez polaków zajęciu, czyli grillowaniu. Podczas tych kilku wolnych dni wielu z nas wybierze się na łono natury z rodziną lub w towarzystwie znajomych, gdzie kosztować będzie mięsnych lub warzywnych potraw. Do dania smażonego lub pieczonego na ruszcie najlepszym partnerem jest wino. W tym celu podajemy ogólne zastosowania kulinarno-winne oraz propozycje wina w butelce lub kartonach ze sklepu Winostyl.
Ryby
Mniej aromatyczne; dorsz, amur, sola, mintaj, halibut potrzebują wina białego, im młodszy rocznik, tym lepiej. Mogą być klasyczne odmiany, jak Chardonnay, Pinot Gris, Grüner Veltliner czy Riesling.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; włoskie Chardonnay 5l i Chardonnay 2010 0.75l od Sessantampi, austriacki Grüner Vetliner Himmelweit 2021 od Hellental, Grüner Velitliner 3 lub 5l od Autherith oraz niemieckie Riesling 0.75l od Andrzeja Greszty.
Wyrazista w smaku i aromacie - lepsze będą wyraźnie pachnące, najlepiej starzone w drewnie, białe wina z odmian; Furmint, Sauvignon Blanc czy Palava.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; argentyńskie Sauvignon Blanc 5l od Vajbar, morawska Palava 0.75l, 1.5l lub 3l od Vajbar, węgierski Furmint od Harsanyi.
Drób
Sprawdzą się zarówno białe leżakowane w beczkach, jak i owocowe, raczej bez beczki, wina czerwone.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; wina czerwone - włoskie Angelo bianco 2018 od Cantina Erario, portugalska Private Collection 2021 od Quinta de São Vincente lub hiszpańskie Rioja 2016 od Viña Emiliano. Wina białe -austriacki Zweigelt 2020 1l od Hellental, Zweigelt 3l lub 5l od Autherith oraz węgierski Modry Portugal 5l od Vajbar.
Dziczyzna
Lepiej pozostać przy mocniejszych winach czerwonych z wyraźnymi garbnikami.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; argentyńskie Pinot Noir 5l lub włoskie Primitivo 5l od Vajbar, butelki; portugalska Reserva 2018 od Casal das Freiras, Reserva 2019 od Quinta Sâa Vincente, niemiecki Dornfelder 2018 od Andrzeja Greszty.