Pierogi ruskie, czyli z ziemniakami i białym serem, to jedna z tych potraw, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnego stołu. Idealnym winem do naszej "narodowej" potrawy jest Chardonnay, najlepiej leżakowane w dębowych beczkach, gruzińskie Pirosmani lub niemiecki Riesling.
Weingut J. Faber Chardonnay - Weissburgunder 2015 - delikatnie wytrawne, z dojrzałym owocem, nutą rozmarynu i suszonych kwiatów hibiskusa. Krągłe, nieco kremowe usta, z niską kwasowością i orzechowym finiszem.
Pierogów z kapustą i grzybami również nie powinno zabraknąć podczas świątecznej kolacji. Tutaj warto sięgnąć po Rieslinga lub Pinot gris z Europy Środkowej, węgierską Leanyke czy Sauvignon blanc z Europy zachodniej.
Egri Korona Borhaz Leányka 2018 - rzeźwiający aromat świeżo skoszonej trawy, wiosennych kwiatów i cytrusów. Usta lekkie i witalne z posmakiem miodowego melona i białego pieprzu. Sprężyście kwasowe, delikatnie słonawe na finiszu.
Do pierogów ze słodkich nadzieniem, jak truskawki, śliwki, wiśnie, najlepiej sięgnąć po półsłodkie wino z późnego zbioru
Zapletal Palava pozdni sber 2018 - morawska Palava z późnego zbioru. Finezyjny, złożony i aromatyczny bukiet, w którym dominuje soczysta owocowość spod znaku brzoskwini, moreli oraz mango z dodatkiem białych kwiatów i miodowej otoczki. Usta bogate, skoncentrowane i oleiste. Mimo sporego ciała, usta są żywe i delikatnie mineralne, bez cienia ociężałości. Wyraźnie zaznaczona konfiturowa słodycz.