Choć Rumunia od 2007 roku należy do Unii Europejskiej, dzięki czemu można tam pojechać bez kontroli na granicy, rzadko kiedy stanowi dla polaków cel podróży. Podobnie jest z jej winami - mało, który importer nad Wisłą posiada w swojej ofercie butelki z Rumunii. Choć kraj ten jest piątym producentem wina w Europie, rzadko kiedy trafia ono na eksport, bowiem większość jest wypijana przez miejscowych. Dlatego z wielką radością możemy oznajmić, iż na półkach sklepu Winostyl pojawiły się wina z nad Dunaju! Zarówno wina w trzy-litrowych kartonach oraz butelkach powstają w Viticola Sarica Niculiţe, najstarzej winiarni leżącej w historycznej krainie Dobrogea, przy ujściu Dunaju do Morza Czarnego. W okolicy panują doskonałe warunki do uprawy winorośli; mnóstwo słonecznych dni, bliskość zbiorników wodnych, gleba pełna minerałów i morskich skamielin oraz delikatne pofałdowanie terenu. Na 700 hektarach rośnie przede wszystkim najważniejsza rumuńska odmiana Fetesca występująca w trzech klonach; Feteasca Alba, Feteasca Regala oraz Feteasca Neagra. Pozostałe miejsce zajmują szczepy międzynarodowe, jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah czy Pinot Noir. Na pobliskich stepach wypasane są konie, które stanowią pasję właścicieli, a ich wizerunki trafiły na etykiety win.
Monaster alb 3l - półwytrawna biel, delikatnie perfumowana w nosie; egzotyczny owoc przeplata się z nutą lawendy i mięty pieprzowej. Cytrusowe, lekko śmietankowe i świetnie ułożone. Idealne do białego mięsa, spaghetti i risotto.
Monaster rosé 3l - półwytrawny róż z wyraźnym aromatem świeżych czerwonych owoców; truskawka, malina, śliwka. Odświeżając i lekkie, z atrakcyjną dawką czereśniowej słodyczy na finiszu. Dobrze schłodzone podawać do przystawek, sałatek, wędlin lub lekkich serów.
Monaster rosu 3l -półwytrawna średnio ciężka czerwień, z dojrzałym owocem otulonym suszonymi ziołami. Mało kwasowości, lekka słodycz i gładki, śliwkowy finisz. Najlepiej smakuje z mięsnymi potrawami kuchni rumuńskiej.