Pálava to biała odmiana winorośli, która staje się coraz bardziej popularna u naszych południowych sąsiadów. Pochodzi z regionu Morawy we wschodnich Czechach, gdzie znajduje się najwięcej upraw tego szczepu. Ponieważ Pálava jest owocem klonu odmiany Traminer z Müller Thurgau, ma sporo cech charakterystycznych dla Gewurztraminera; nieco egzotyczny bukiet z nutami róży, liczi czy rodzynek, cukier i alkohol są na równie wysokim poziomie, za to dzięki nieco wyższej kwasowości, zwykle jest delikatniejsza i lepiej zbalansowana. Choć zdecydowana większość win z Pálavy jest półsłodka lub słodka, powstają również wersje wytrawne, które idealnie pasują do polskiej kuchni.
Naszym winem dnia jest właśnie wytrawna Pálava z późnego zbioru od jednego z najlepszych morawskich producentów, winiarni Vajbar.
Pálava pozdní sber 2020 - sporo egzotycznych akcentów w nosie; kandyzowana papaja i skórka pomarańczy przykrytych nutą dymu wędzarniczego i korzennych przypraw. W ustach króluje konfiturowy owoc i smażone orzechy, z odrobiną waniliowej słodyczy na finiszu. Świetnie pasuje do potraw z grzybami, smażonego driobiu, zapiekanych warzyw oraz pasztetu z żurawiną.