Sangiovese to zdecydowanie najpopularniejszy włoski szczep, który głównie dzięki winu Chianti znany jest na całym świecie. Jego nazwa oznaczająca "krew Jowisza"sugeruje rzymskie pochodzenie. Jego ojczyzną są toskańskie wzgórza, gdzie osiąga swoje najlepsze rezultaty. Choć Sangiovese na wyżyny wznosi się w winie Chianti, to jednak również w innych regionach potrafi dać świetne wina. Ma piękną rubinową barwę, niezbyt dużo ciała, dość wysoką kwasowość, mocarne garbniki i nuty pestkowych owoców; czereśnia, wiśnia, jeżyna. Wina z cieplejszych miejsc mają aromat dojrzałych owoców; jagoda i śliwka. Z wiekiem zamiast owocu pojawia się akcent balsamiczny, ziemisty, czy grzybowy. Zdecydowaną większość win opartych na Sangiovese należy wypić w przeciągu 3-5 lat, jednak wersje leżakowane w drewnie można otwierać po kilku, z najlepsze Chianti, nawet po kilkunastu latach.
W naszym sklepie Winostyl mamy dwa wina Sangiovese w kartonach; pięcio i trzy litrowych. Obydwa, oczywiście pochodzą z Toskanii i stanowią świetny wstęp do wspaniałego świata, jakim są niewątpliwie butelki oznaczone apelacją Chianti.
Rosso d`Italia 5l - 100% Sangiovese leżakowane z stalowych kadziach. Wyrazisty bukiet z chrupkim, słodkim owocem wzmocnionym leśnymi niuansami. Usta lekkie i ciepłe ze słodką nutą likieru z czarnej porzeczki. Delikatnie schłodzone podawać do przystawek, dojrzewających wędlin, lekkich serów lub mięsnym i warzywnych pasztetów.
Rosso Toscano 5l lub 3l -85% Sangiovese, 15% Merlot. Leżakowane przez kilka miesięcy w dębowych beczkach. Wyraźny owoc; figa, czereśnia i żurawina, otulony leśną ściółką, z dodatkiem korzennych i słodkich przypraw. Lekkie i ożywcze, pełne soczystego owocu, z posmakiem posmak wędzonej śliwki i gorzkiej czekolady. Delikatnie schłodzone podawać do pieczonego lub grillowanego mięsa, pasztetu z dziczyzny lub bigosu.