Choć Austria, jako kraj winiarski, kojarzy się głównie z wybornymi białymi winami, z Grüner Veltliner na czele, coraz częściej sięgamy po tamtejsze czerwienie. Znamy i lubimy wina z odmiany Zweiglet, który zwykle sprawdza się, jako lekkie, przyjemne wino codziennie, zwłaszcza podczas grillowania. Warto jednak spróbować win ze szczepu Blaufränkisch- na Morawach zwanego Frankovka, a na Węgrzech Kékfrankos. Najlepsze efekty daje w austriackim regionie Burgeland, skąd pochodzą butelki z Weingut Wischer.
Początki winiarni sięgają 1931 roku, kiedy to Alfred Fischer postanowił przestać sprzedawać winogrona do lokalnej spółdzielni i zacząć robić wino samodzielnie. Dzisiaj projektem zarządzają jego wnukowie; Thomas i Alex będący trzecim winiarskim pokoleniem. Wokół malowniczego miasteczka Pöttelsdorf w regionie Burgenland rośnie kilkanaście odmian, z których najważniejsze są czerwone; Blaufränkisch, Zweigelt i Merlot. Chłodne podmuchy wiatru znad pobliskich gór pozwalają uniknąć chorób atakujących winorośl i pozwalają utrzymać odpowiedni poziom kwasowości, która zapewnia winom elegancję i dłuższy potencjał leżakowania. Chlubą winiarni są wina oznaczone jedną z 14 austriackich apelacji DAC Rosalia.
DAC Rosalia 2018 - delikatnie perfumowany nos z aromatem likierowych owoców podbitych ostrymi przyprawami, lukrecją i suszonymi ziołami. Eleganckie i świetnie ułożone na podniebieniu, z ekspresyjnym ziemisto-żurawinowy wykończeniem. Leżakowane przez rok w 600-litrowych nowych beczkach. Przed podaniem przelać do karafki i podawać do dziczyzny w sosie myśliwskim, smażonej baraniny lub oscypka z żurawiną.
DAC Rosalia reserve 2017 - sporo słodyczy w nosie; czereśniowe powidła, wanilia, krem brûlé. Później do głosu dochodzą nuty drzewne, palonej kawy i słodkich przypraw. Aksamitne i trwałe taniny, dobrze wtopione garbniki oraz solidna struktura. Leżakowane przez rok w nowych dębowych barrique. Konieczna dekantacja na dwie godziny przed podaniem. Potrzebuje solidnej porcji mięsa; kotlet schabowy, pieczeń z dzika, bitki z jelenia, wołowina duszona w winie.