Dla wielu z nas najbardziej rozpoznawalnym wytrawnym winem z Hiszpanii jest Rioja. Ten północny region, które otaczają z każdej strony góry Iberyjskie oraz płynąca u ich podnóża rzeka Ebro sprawiają, że wysokie za dnia temperatury, w nocy znacznie spadają, co pozwala otrzymać w winach dość wysoki poziom kwasowości , tak potrzebny w upalnym klimacie. Umiejętnie użycie drewnianych baryłek do starzenia stało się znakiem rozpoznawczym regionu Rioja. Podział na cztery kategorie, w zależności od długości leżakowania wina, stał się inspiracją dla wielu winiarskich apelacji. Obok włoskiego Primitivo z włoskiej Apulii, to właśnie hiszpańska odmiana Tempranillo z Rioja jest najlepiej się sprzedającym w naszym kraju czerwonym winem z Europy zachodniej. Soczysty, nierzadko konfiturowy, leśny owoc, gładkie taniny, sporo ciała, niska kwasowość i niewyczuwalna gorycz, rozgrzewający alkohol, to cechy za, które Polacy tak uwielbiają hiszpańską Rioje.
W naszym sklepie nie mogło, więc zabraknąć butelek z tego regionu. Wina oznaczone symbolem Crianza cechuje doskonała relacja jakość-cena. Nie inaczej jest w przypadku wina Crianza 2015 z Bodegi Viña Emiliano to czyste Tempranillo, które spędziło 12 miesięcy w dębowych beczkach i 12 miesięcy w butelce, dzięki czemu w nosie czuć delikatne nuty beczkowe; wanilia, kardamon, konfitura z owoców leśnych wzbogacone aromatem dzikiej róży i dojrzałej jagody. Gładkie, ciepłe, z miękkim garbnikiem i subtelnym posmakiem deserowej czekolady posypanej skórką pomarańczy smażona lub duszona w winie jagnięcina, grillowane baranie szaszłyki, deska serów pleśniowych i dojrzewających wędlin. Na pół godziny przed podaniem przelać do karafki.