Biała odmiana winorośli Grüner Veltliner to krzyżówka Traminera i mało znanego szczepu Sankt Georgen. W ostatnich latach Grünera można spotkać w wielu krajach; w Czechach pod nazwą Velklinské Zelené, na Słowacji, na Węgrzech, gdzie zwie się Zöldveltelini, we Włoszech (region Górna Adyga na północy), a nawet poza Europą; USA, Australia czy Nowa Zelandia.
Jednak to w rodzimej Austrii powstają jego najlepsze interpretacje, zwłaszcza w regionie Dolna Austria. Zwykle daje rześkie, wyraźnie owocowe; cytrusy, jabłko, ananas, brzoskwinia, lekko ziołowe wina. Charakterystyczną nutą jest posmak białego pieprzu. Choć większość butelek należy otworzyć w przeciągu 3-4 lat, pojawiają się również wersje starzone w beczce, które mogą leżakować nawet kilkanaście lat.
Grüner świetnie komponuje się z polską kuchnią; pierogi ruskie lub z kapustą i grzybami, schab duszony w winie, bigos czy podhalańska bryndza. Tradycyjnie podaje się go do świeżych szparagów, sushi i sznycla po wiedeńsku. Jest również idealnym składnikiem do wakacyjnego orzeźwienia w postaci dobrze schłodzonego szprycera.
Ponieważ w naszym sklepie Winostyl Grünera można zakupić tradycyjnie w butelkach, jak i w kartonie, będziemy systematycznie polecać wina z tej odmiany, bowiem mało, które białe wino z Europy Środkowej może się równać z "austriackim płynnym złotem"!