Święta Wielkanocne to okres, kiedy na naszych stołach królują wyśmienite mięsne potrawy, dla których najlepszym towarzyszem jest wino. Pierwsza myśl, to oczywiście; czerwone. Tylko jakie, skoro większość z nas będzie spożywać kilka rodzajów mięsa, niektóre z licznymi dodatkami, które stanowią "największy problem", bowiem zwykle to one powinny decydować o doborze odpowiedniej butelki.
DRÓB
Idealne są starzone w beczce białe wina, w szczególności w potrawkach na bazie masła lub śmietany- prym wiedzie szczep Chardonnay lub Viognier. Można spróbować sięgnąć po lekkie, starzone jedynie w kadziach, wina czerwone, najlepiej z Europy Środkowej. Do mięsa faszerowanego owocami oraz gęsiej wątróbki na słodko (foie gras) warto podać słodkie Muscaty lub węgierski Tokaj.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; białe - włoskie Angelo biaqnco 2018 od Agricola Erario lub portugalskie Private collection branco 2021 od Quinta de Sâo Vincente. Czerwone - austriacki Zweigelt Himmelweit 2020 od Helental lub niemiecki Dornfelder 2018 od Andrzeja Greszty. Wina słodkie - węgierskie Cecey Vicuska 2018 od Egri Korona oraz Tokaj Szamoroni 2016 od Harsanyi.
Dziczyzna
Wymaga wyrazistych, starzonych w drewnie win z mocnymi taninami- białe wina nie są tutaj polecane. Najlepiej sprawdzą się odmiany; Cabernet Sauvignon, Syrah czy Primitivo.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; włoskie Primitivo Magno 2017 od Cantina Erario lub Luiginozago 2016 od Sessantacampi oraz austriacki Rosalia 2018 lub Rosalia reserva 2017 od Weingut Fischer.
Cielęcina
Z białych win najlepsze będzie Pinot Gris, Riesling lub Chardonnnay. Wśród czerwonych warto poszukać odmiany Pinot Noir oraz mieszanek z Europy Zachodniej.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; włoskie Pinot Grigio 2021c od Sessantampi, niemiecki Riesling kabinett 2017 od Andrzeja Greszty oraz portugalska reserva 2018 od Quinta de Sâa Vincente.
Jagnięcina lub baranina
Najlepszą są trzy czerwone odmiany; Tempranillo, Cabernet Sauvignon oraz Sangiovese.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; hiszpańska crianza 2016 lub reserva 2012 od Vina Emiliano oraz włoskie Chianti 2021 lub Chianti reserva 2016 od Lorenzo Melani.
Wołowina
Najlepiej sięgnąć po wina ciężkie, starzone w beczkach, z wyższym alkoholem. Cabernet Sauvignon, Syrah, Tempranillo czy Tannat będą idealne. Białe wina lepiej sobie odpuścić.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; hiszpański Parotet 2013 od Celler del Roure lub ekologiczne Tempranillo 2018 oraz portugalskie Colheita tinto Cabernet 2019 od Casal das Freiras.
Wieprzowina
Sprawdzą się zarówno krzepkie białe wina lub czerwone delikatne i krągłe, najlepiej półwytrawne.
Polecane wina ze sklepu Winostyl; gruzińskie Rkatsiteli 2019 lub Pirosmani 2021 od MTvino oraz morawska Palava 2022 od Vajbar lub austriackie Pinot Blanc 2019 od Weingut Fisher.