Apulia to upalny i suchy region z Południa Włoch, który w świecie wina wypromował czerwony szczep Primitivo. Esencjonalne, gęste, z wysokim alkoholem, perfumowanym bukietem, łagodnymi taninami i niską kwasowością, butelki zauroczyły wielu, zwłaszcza tych zaczynających swą przygodę z winem. W cieniu Primitivo wciąż stoi druga pod względem areału upraw odmiana Nero di Troia, zwana przez miejscowych Uva di Troia. Jej nazwa pochodzi od miasteczka leżącego na północy, obok Foggii. Ponieważ późno dojrzewa, zwykle dopiero pod koniec października, potrzeba sporych umiejętności, żeby ujarzmić wysoki poziom słodyczy, tanin i alkoholu. W naszym sklepie mamy kilka butelek i kartonów z tej odmiany. Na nadchodzący weekend proponujemy dwie pozycje z Cantina Antica.
Nero di Troia rosone 2020 - atramentowa barwa i bogaty nos składający się z aromatu wanilii, lukrecji, dymu wędzarniczego, dojrzałych leśnych owoców, cukierków toffi. Ciepłe i rozgrzewające na podniebieniu, z posmakiem śliwkowej konfitury. Delikatnie schłodzone najlepiej pasuje do czerwonego mięsa, potraw z grilla lub puszystych serów pleśniowych.
Nero di Troia nobiles 2019 - krwista barwa i wyraziste nuty gorzkiej czekolady, dojrzałych ciemnych owoców, liści herbaty i fiołka. Po chwili pojawia się zapach leśnych powideł doprawionych ostrymi przyprawami. Mięsiste, wyraźnie taniczne, nisko kwasowe i mocno pijalne. Można napowietrzyć w karafce. Podawać do smażonej jagnięciny, wołowiny duszonej w winie, spaghetti z truflami lub twardych i kruchych serów typu parmezan.