
Nareszcie mamy w Polsce prawdziwie letnią pogodę. Podczas długich i ciepłych wieczorów, zwłaszcza spędzonych na grillowaniu na świeżym powietrzu, nic tak nie orzeźwia, jak kieliszek dobrze schłodzonego białego lub różowego wina. Wiedzą o tym doskonale austriaccy winiarzy, którzy z dwóch swoich flagowych odmian; czerwonego Zweigelta i białego Grünera Veltliner potrafią wyczarować doskonałe wina, które najlepiej sprawdzają właśnie w letnim okresie. Na półki naszego sklepu Winostyl trafiły właśnie prawdziwe perełki znad Dunaju, które zazwyczaj w całości trafiają do Finlandii. Udało nam się, pod długich negocjacjach okraszonych niejedną lampką wina, dostać niewielką ilość dwóch win w trzy litrowych Bag in Box. Polecamy się pośpieszyć z zakupem, bowiem tak pyszne wina, w tak świetnej cenie, zwłaszcza jak na Austrię, znikają w mgnieniu oka. Producent Weingut Norbert Bauer, jest dobrze znany naszym klientom, bowiem jest to jeden z pierwszych winiarzy z Austrii, który zagościł na półkach Winostyl.
Początki winiarstwa w Weingut Norbert Bauer sięgają trzynastu pokoleń wstecz, a dokładnie 1721 roku. Wtedy, to w miejscowości Jetzelsdorf w regionie Niederösterreich (Dolna Austria) powstał budynek przyszłej winiarni, a rękach rodziny znalazły się pierwsze sadzonki winorośli. W 1992 Norbert Bauer, po otrzymaniu dyplomu z enologii na wiedeńskim uniwersytecie, samodzielnie przejął stery w rodzinnymi biznesie. Obecnie pomaga mu w tym żona Gisele oraz ich pięcioro dzieci. Areał winnic rozrósł się do 58 hektarów, na których rośną rdzenne austriackie odmiany, jak Zweigelt, Sankt Laurent czy Blauer Portugieser oraz oczywiście prawdziwa gwiazda Europy Środkowej, czyli Grüner Veltliner.
Coraz bardziej popularny w Austrii Zweigelt w lekkim, różowym wydaniu. Mocno orzeźwiający, przełamy delikatną malinową słodyczą. Doskonały do przystawek, warzywnych sałatek lub lekkich potraw z rusztu.
Rześki i energiczny Grüner Vetliner. Charakterystyczny bukiet; zielone jabłko, morela, biały pieprz i orzechy laskowe. Całość podkreśla subtelna słodycz miodu gryczanego, który świetnie równoważy niuans suszonych ziół. Mocno orzeźwiające i przestrzenne, idealne do słodkowodnej ryby, szparagów czy lekkich serów.