Wyszukiwarka
Producenci
Zaloguj się
Hanna Pinot Noir BIO czerwone wytrawne 2022. 0,75L
dodaj do przechowalni
Opis
p>Weingut Glatzer to rodzinna winiarnia z z miasteczka Göttlesbrunn położonego w najmłodszym winiarskim regionie w Austrii. Carnuntum to nieco ponad 900 hektarów leżących 30 kilometrów na wschód od Wiednia. Status DAC otrzymał jako 14 apelacja w kraju w 2019 roku. Dzięki chłodnym podmuchom wiatru znad pobliskich Alp i Karpat, świetne rezultaty dają czerwone wina; Zweigelt, Blaufränkisch, Sankt Laurent czy Spätburgunder (Pinot Noir). Założycielem Weingut Glatzer jest Walter, który w 1987 roku zakupił ponad 5 hektarów winnic. Obecnie rodzina dysponuje 15 hektarami, z których powstaje 30 tysięcy butelek. W produkcji która jest nastawiona na ekologię, pomaga mu żona Doris oraz córka Hanna i syn Matthias.
Pierwszy nos atakuje intensywnymi wędzonymi aromatami wspomaganymi lakierem do paznokci, palonym drewnem i humusem. Po paru minutach pojawia się likierowy owoc spod znaku wiśni i jeżyny. W ustach czuć świetnie użytą beczkę wyrażoną nutami deserowej czekolady, świeżą wanilią i lukrecją. Starzone przez 14 miesięcy w dębowych beczkach z dębu francuskiego.
Lekko schłodzone do 14-16°C podawać do gęsi lub kaczki z owocami lub deski serów pleśniowych.
Pinot Noir to jedno z najlepiej ocenianych win przez klientów winiarni Weingut Glatzer.
Szczegóły
| Kraj | Austria |
| Region | Carnuntum |
| Winnica | Walter Glatzer |
| Grona | Pinot Noir |
| Smak | Wytrawne |
| Rocznik | 2022 |
| Alkohol [%] | 13 |
| Usta | Deserowa czekolada, jagoda, słodkie przyprawy |
| Nos | Palonego drewno, słodkie przyprawy, leśny owoc |
| Temperatura podania st.C | 14-16 |
| Pasuje do | Pieczona gęś lub kaczka z owocami, oscypek z żurawiną |
| BIO-zielone logo UE | Tak |
| Minimalna trwałość wina w latach | 6-8 |
| UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności