Oliwa 100 % EXTRA VIRGIN OLIVE OIL “IL FRUTTATO” 3,0l
Opis
EXTRA VIRGIN OLIVE OIL “IL FRUTTATO” Gatunki oliwek użytych do produkcji oliwy: Oglialora 40%, Celline 30% i Coratina 30% Rejon pozyskiwania oliwek i produkcji oliwy: wiejskie rejony w okolicy miast Manduria i Avetrana (Apulia) Metoda pozyskiwania oliwek: ręcznie oraz mechanicznie, prosto z drzew oliwnych Czas tłoczenia: najwyżej 18h od zbioru Metoda ekstrakcji: na zimno przy temperaturze kontrolowanej, nie przekraczającej 27° C Kwasowość: minimalna 0.15% maksymalna 0.30% (wg prawa włoska norma <0.8%) Kolor: żółty z zielonkawymi refleksami Smak: intensywny z nieznacznym gorzkawym posmakiem, typowym dla naszych oliwek właśnie wytłoczonych, który nie zmienia się z upływem czasu Wskazania do użycia: szczególnie polecany do bruschetty, włoskiego chleba podsmażonego z czosnkiem, pomidorami i oliwą, a także przy przygotowaniu sosów do mięs i makaronów, Carpaccio, zup oraz warzyw. Polecamy również użycie tej oliwy na surowo do potraw z fasoli i cykorii na chlebie ciepłym, lekko przypieczonym. Oliwa ta ma przewagę nad innymi w zakresie przyprawienia potraw, znacząc swym smakiem każde danie w sposób niezwykle charakterystyczny, z tego powodu zalecamy właściwe dozowanie w zależności od potrawy. Ewentualny osad na dnie jest gwarancją absolutnej oryginalności produktu. Pochodzenie oliwy: produkt włoski