Serwis przeznaczony jest dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lat
i oświadczasz, że jesteś pełnoletni?
TAK NIE
Producenci
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się

Langwedocja – Dawna katarska kraina skąpana w słońcu i nie skalana masową turystyką

0
Langwedocja – Dawna katarska kraina skąpana w słońcu i nie skalana masową turystyką

Historia

Obok Prowansji uchodzi za najstarszy obszar uprawy winorośli we Francji. Pierwsze sadzonki w okolicach Narbonne posadzili Greccy kolonizatorzy w VIII wieku przed naszą erą. Rzymianie, którzy pojawili się w regionie zaraz po narodzinach Chrystusa, wprowadzili własne porządki, które ułatwiły robienie wina na większą skalę. W średniowieczu uprawa winorośli stała na wysokim poziomie, dzięki licznym klasztorom i opactwom, które w większości produkowały wina na własne potrzeby. Wraz z rozwojem infrastruktury na przełomie XVIII i XIX wieku (budowa portu w Sète i otwarcie Kanału Południowego) wina z Langwedocji zalały sporą część Europy, słodkie afrodyzjaki trafiały również na stoły polskiej magnaterii. Po ataku filoksery na początku XX wieku region stał się prawdziwym zagłębiem bezpłciowych i bardzo tanich win okupujących większość supermarketów w całym kraju- pochodziła z stamtąd połowa francuskich butelek. Kiedy pod koniec lat 60-tych XX wieku francuski rząd zaczął wypłacać dotacje za zniszczenie sadzonej wcześniej na potęgę odmiany Carignan, jej miejsce zajęły międzynarodowe szczepy, między innymi Syrah, Merlot czy Chardonnay. Stworzenie w 1968 roku kategorii regionalnej Vin de Pays, pomału doprowadziło do zmiany niekorzystnego wizerunku langwedockiego winiarstwa. Na przełomie XX i XXI stulecia nad Zatokę Lwią wprowadzili się młodzi, pełni werwy i nietuzinkowych pomysłów winiarze, których butelki szybko zyskały międzynarodowe sławę i pozwoliły spojrzeć na Langwedocję jako krainę ze sporym potencjałem, mogącą dawać wina dobrej jakości przy bardzo rozsądnych cenach.

Położenie

Departamenty Aude i Hérault na Południu Francji, między Nîmes (powyżej zaczyna się Dolina Rodanu), do portu Leucate na granicy z Roussillon. Cześć wschodnia to tereny nizinne leżące nad Morzem Śródziemnym (Zatoka Lwia), część zachodnia to obszary górzyste (Montagne Noire i przedgórze Pirenejów). Stolicą regionu jest Montpellier, będące akademickim centrum całego francuskiego Południa.  

Klimat

Śródziemnomorski na wschodzie, gdzie lata są gorące i suche, a zimy łagodne i krótkie, bez przymrozków oraz kontynentalny na zachodzie, gdzie czasem dociera rześkie atlantyckie powietrze i pojawiają się chłodne podmuchy Mistralu. Przez większość roku winiarze borykają się z suszą, bowiem deszcze padają jedynie w maju i wczesną jesienią. Tereny górzyste charakteryzują się sporą amplitudą temperatur między dniem, a nocą, zaś suchy klimat chroni winorośl przed grzybami i pozwala stosować na szeroką skalę ekologiczne uprawy.

Terroir

Tereny od Montpellier, aż do Nîmes to rozległe, aluwialne niziny. Zachodnią i północną część zajmują skaliste wzgórza i płaskowyże- do 300-450 metrów wysokości. W nadmorskich równinach i dolinach większych rzek występują aluwialne piaski i żwiry z domieszką otoczaków, gliny oraz iłu. Wyżej położone tereny mają cięższe podłoże; fliszowe, zwietrzałe piaski, gnejsy oraz łupki. Najczęściej spotykane gleby; wapienne, piaskowo-wapienne oraz marglowe. Sadzone na polach różane krzewy alarmują o chorobach, bowiem róża szybciej zostaje zainfekowana niż winorośl.

Liczby

  • 240 000 hektarów upraw
  • 12 milionów hektolitrów
  • 30 000 producentów
  • 230 kooperatyw
  • 1/3 francuskiej produkcji wina

LANGWEDOCJA – DAWNA KATARSKA KRAINA SKĄPANA W SŁOŃCU

Szczepy czerwone

Carignan – dawniej mający największy areał, obecnie w odwrocie. Najlepsze rezultaty dają stare krzewy. Ciemna barwa, mocna budowa, sporo szorstkich tanin i goryczka na finiszu. Rzadko występuje samodzielnie. Częsta maceracja węglowa. 

Grenache - wina mają świetną strukturę, niezłą aromatyczność, mnóstwo słonecznych i kwiatowych aromatów oraz wysoki alkohol. Pikantny i rozgrzewający finisz. Zdolny do długiego leżakowania. Niezastąpiony składnik Vins doux naturels.

Mourvèdre – występuje w większości kupaży w regionie, w słynnych GMS (Grenache, Mourvèdre, Syrah). Dużo ciała, koloru i tanin. Doskonale nadaje się do starzenia w drewnie. Rzadkie jednoodmianowe wina, to prawdziwe perełki Langwedocji.

Syrah – daje ciężkie wina z wysokim alkoholem, które są najlepsze do picia po kilku latach leżakowania. Intensywny bukiet, mało kwasowy z eleganckimi taninami. Świetnie owocowy w winach różowych. Najlepsze langwedockie Syrah jakościowo porównywalne są z winami z Północnej Doliny Rodanu.  

Cinsault – najlepsze siedlisko to łupki (apelacja Faugères). Daje owocowe i pełne wina. Ważny składnik win różowych.

Côt (Malbec) – wcześnie dojrzewa. Dodaje koloru i tanin. Dobre się starzeje. Świetne rezultaty
w winach różowych. Uprawiany głównie w okolicach Carcasonne (apelacje Cabardès i Malepère).

Fer servadou – lokalna odmiana dająca taniczne wina o typowo śródziemnomorskim charakterze.

Lledonner pelut – używany jedynie w kupażach w niewielkich ilościach.

Szczepy białe

Grenache blanc – używany zarówno do win wytrawnych jak i słodkich. Długie w ustach z wyraźną kwasowością. 

Grenache gris – do win słodkich. Ciekawe, bogate i korzenne wina. 

Muscat à petits grains blancs – aromatyczne Vin doux naturels lub półsłodkie (moelleux). Rzadkie wina wytrawne lub różowe.

Sauvignon blanc i Chardonnay – tylko wina regionalne.

Bourboulenc – rzadko spotykany. Finezyjne wina z małą ilością alkoholu.

Clairette – najstarsza langwedocka odmiana.

Vermentino (Rolle) – słomkowy kolor, niezła równowaga. Tłuste na podniebieniu i mocno aromatyczne z kwiatowo-owocowym bukietem. 

Mauzac (Blanquette) – uprawiany jedynie w apelacji Limoux, gdzie stanowi główny składnik ciekawych i oryginalnych win musujących. W aromacie dominuje zielone jabłko. Skłonność do oksydacji. 

Picpoul – wina jednoodmianowe z apelacji Picpoul de Pinet nad Morzem Śródziemnym, wokół basenu Thau. Morskie, wytrawne wina z werwem, cytrusową kwasowością i słonawym finiszem. Przypominają nieco Muscadety z Doliny Loary i są najlepszym kompanem do świeżej ostrygi.  

Maccabeu – dodaje lekkości i finezji. Mało aromatyczny i mało alkoholowy. 

Marsanne,  Roussanne – używane jedynie w kupażach.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl