Irsai Oliver białe półsłodkie (Węgry) poj. 5l
Opis
Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel posiadłości Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku firma nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Ich dewizą jest robienie wina w dobrej relacji jakość-cena. Jest jedną z niewielu firm, która wina własnej produkcji, z Hiszpanii, Węgier oraz Austrii, rozlewa do Bag in Box i beczek. Od 2016 roku Winostyl stał się jej oficjalnym i jedynym dystrybutorem w Polsce.
Rdzenna węgierska odmiana Irsai Oliver w półsłodkiej wersji. Lekko perfumowana, z dojrzałym owocem; gruszka, morela, rabarbar i nutą białych kwiatów, na miodowym podłożu. Usta, prócz fantastycznej owocowości posiadają przejmującą kwasowość, która trzyma całość w ryzach. Słodycz z pazurem.
Można podać na aperitif lub do deserów z lodami i świeżymi owocami posypanymi bakaliami.
Szczegóły
Kraj | Węgry |
Winnica | Vajbar |
Grona | Irsai Oliver |
Smak | Półsłodkie |
Rocznik | 2021 |
Alkohol [%] | 11,5 |
Cukier [g/l] | 22 |
Kwasowość [g/l] | 5,5 |
Usta | Soczysty owoc, ożywcza kwasowość, cytrusy |
Nos | Gruszka, rabarbar, piwonia, miód |
Temperatura podania st.C | 10-12 |
Pasuje do | Apeiritfi, lody, owoce z bakaliami |
Minimalna trwałość wina w latach | 2 |
UWAGA | Zdjęcie butelki lub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności