Frankovka Regionalne Jakościowe, czerwone wytrawne (Morawy) POJ. 3L
Opis
Winiarnia Vajbar znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji oraz z Hiszpanii i Węgier rozlewa do Bag in Box oraz do beczek. Od 2016 roku jesteśmy jej dystrybutorem w Polsce.
Sporo dojrzałego owocu w postaci morwy, jeżyny i śliwki oraz odrobina wędzonej papryki i leśnego runa. Przyjemne, z aksamitnymi taninami, niską kwasowością i jeżyną konfiturą na finiszu. Idealne do lekkich przekąsek; wędliny, sery, czarne oliwki, potraw z grilla oraz warzywnych sałatek polanych oliwą.
Frankovka, w Austrii zwana Blafränkisch, to jedna z najlepszych czerwonych odmian w Środkowej Europie.
Szczegóły
Kraj | Czechy |
Region | Morawy |
Winnica | Vajbar |
Grona | Frankovka |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2021 |
Alkohol [%] | 13 |
Cukier [g/l] | 1 |
Kwasowość [g/l] | 5,7 |
Temperatura podania st.C | 15-18 |
Minimalna trwałość wina w latach | 3 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności