Rioja Viura Fermentado wytrawne 2016. 0,75 l
Opis
Historia posiadłości Viña Emiliano zaczęła się cztery pokolenia temu, na początku XIX stulecia. Syn założyciela, Juan Jose rozbudował i zmodernizował winiarnię, którą nazwał Emiliano na cześć swego ojca. Od 1975 roku wypuszczają wina w Rioja Alavesa, najbardziej znanej hiszpańskiej apelacji. Na naszych półkach można znaleźć trzy klasyczne wina z Rioja; Tinto, Crianza i Reserva oraz dwa białe- podstawowe oraz beczkowe, które można schować do piwniczki na kilka lat. Cieszymy się, że solidna reprezentacja kultowego regionu Rioja zawitała na półki Winostyl, bowiem niezmiernie od wielu lat, są to wina, które w Polsce cieszą się szczególnym zainteresowaniem.
Hiszpańska odmiana Macabeo z regionu Rioja starzona przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego. Wielowarstwowy bukiet złożony z aromatów migdałów, orzechów, cytrusów, miodu lipowego, tostu i masła. Bogate i szczodre na podniebieniu. Wyrafinowane i niesamowicie długie, z charakterystycznym posmakiem cytrusowej galaretki z bitą śmietaną i bakaliami.
Przelać do karafki przed podaniem. Doskonale pasuje do drobiu w śmietanowym sosie, filetów rybnych, owoców morza; kalmary i krewetki.
Białe wina z regionu z Rioja uważane są za najlepsze w tym kolorze na całym Półwyspie Iberyjskim. z warzywami, kalmary w piwnym cieście
Szczegóły
Kraj | Hiszpania |
Region | Rioja |
Winnica | Viña Emiliano |
Grona | Maccabeo (Viura) |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2016 |
Alkohol [%] | 13 |
Usta | Bogate, lepkie, kremowe, długi finisz |
Nos | Migdały, orzechy laskowe, miód lipowy |
Temperatura podania st.C | 12-14 |
Pasuje do | Drób, owoce morza, tłuste ryby morskie |
Minimalna trwałość wina w latach | 6-8 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |