Quinta da Badula Grande Reserva Red wytrawne 2014. 0,75L
Opis
Rodzinna posiadłość Quinta da Badula mieści się w Arrouquelas w regionie Tejo, nad rzeką Rio Maior, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy winorośli. Większość winnic porasta łagodne zbocza, które choć posiadają ubogą glebę, mają świetne nasłonecznienie, co sprzyja produkcji win najwyższej jakości. Pośród odmian czerwonych dominują lokalne; Touriga Nacional, Castelão czy Alicante Bouschet, choć uprawia się także międzynarodowe szczepy, jak Syrah. Białe szczepy to głównie endemiczne; Fernão Pires, Arinto i Mostatel-graúdo, ale najważniejszy pozostaje Alvarinho, który niedawno wyrósł na prawdziwą gwiazdę półwyspu iberyjskiego. Region Tejo, podobnie, jak cała Portugalia cechuje doskonała relacja jakość-cena. Trudno dzisiaj znaleźć w Europie wina, mające tak wysoki poziom, w tak atrakcyjnych cenach.
Kupaż trzech odmian; Alicante Bouschet, Touriga Nacional i Syrah. Wino spędziło 21 miesięcy w beczkach francuskich, stąd nos początkowo jest nieco ściśnięty i pełen ziemistych tonów. Szybko jednak ustępują one miejsca leśnym nutom; jeżyna, borówka, wilgotne liście i torf, które podkręcają orientalne przyprawy. Usta świetnie owocowe (soczysta wiśnia w sosie malinowym) z posmakiem sosu sojowego i suszonych grzybów.
Zaskakująca butelka dla poszukujących nowych winiarskich doznań. Po kilkugodzinnej dekantacji w karafce podawać do potraw kuchni śródziemnomorskiej, grillowanych żeberek lub mocno dojrzałych serów pleśniowych.
Najwyższej klasy wino, które powstaje jedynie w najlepszych rocznikach. W 2014 zabutelkowano jedynie 3350 sztuk. W odpowiednich warunkach może leżakować do dwudziestu lat.
Szczegóły
Kraj | Portugalia |
Region | Tejo |
Winnica | Quinta da Badula |
Grona | Alicante Bouschet, Touriga Nacional, Syrah |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2014 |
Alkohol [%] | 15 |
Cukier [g/l] | 0,0 |
Kwasowość [g/l] | 5,27 |
Ph: | 3,64 |
Usta | Czerwone owoce, grzyby, sos sojowy, długi finisz |
Nos | Leśne owoce, torf, orientalne przyprawy, kardamon |
Temperatura podania st.C | 18-20 |
Pasuje do | Kuchnia śródziemnomorska, dojrzałe sery |
Nagrody | Złoto na Challenge International du Vin 2019, Złoto na Bruxelles World Contest 2019, Złoto na CVR Tejo 2019 |
Minimalna trwałość wina w latach | 15-20 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |