"PORTUGALSKIE TRIO 2 "RED WHITE RED" 3 x 0,75l
Opis
RED:
Kupaż odmiany Castelão i Syrah z regionu Tejo w centralnej Portugalii, leżakowany przez rok w 225-litrowych beczkach z dębu amerykańskiego. Charakterystyczny aromat fiołka, ciemnych owoców i mlecznej czekolady. Przestrzenne, średnio kwasowe, z przyjemnym posmakiem likierowej wiśni.
Świetne do smażonej wołowiny, mięsnych kotletów z sosem grzybowym, piersi z kaczki duszonej w winie.
WHITE:
Selekcja najlepszych gron szczepów; Alvarihno i Arinto z regionu Tejo w centralnej Portugalii. Po 90 dniach leżakowania w stalowych zbiornikach wino trafia na 6 miesięcy do dębowych beczek. Sporo owocowych aromatów zmieszanych z nutą cynamonu i korzennych ciasteczek. Przyjemne na podniebieniu z obfitym ciałem, niską kwasowością i lekko wibrującym finiszem.
Doskonałe do owoców morza, ryby z rusztu oraz białego mięsa w kremowym sosie.
RED:
Wyselekcjonowane grona odmian; Touriga nacional, Castelão i Alicante bouschet z regionu Tejo w centralnej Portugalii. 9-miesięczne starzenie w dębowych beczkach daje o sobie znać w postaci bogatego bukietu składającego się z aromatu wanilii, lukrecji, dymu wędzarniczego, dojrzałych leśnych owoców i zielonego pieprzu. Ciepłe, rozgrzewające i świetnie zintegrowane wino z posmakiem śliwkowej konfitury na finiszu.
Po napowietrzeniu w karafce zestawić ze smażoną jagnięciną, żeberkami polanymi octem balsamicznym, dziczyzną w sosie myśliwskim, pikantnymi serami pleśniowymi.