Ciróka Furmint wytrawne(Furmint) 2019. 0,75l
Opis
Harsányi to rodzinna winiarnia położona we wschodniej części regionu Tokaj (Pogórze Tokajskie), przy malowniczym wzgórzem Megyer, obok miasteczka Sárospatak. Początki upraw winorośli sięgają 1850 roku, kiedy to nestor rodu Jakab Rick, z wykształcenia chemik i farmaceuta, zakupił pierwsze parcele. Jego syn, Gusztáy Rick, po ukończeniu studiów rolniczych został jurorem prestiżowego konkursu winiarskiego Tokaj – Hegyalja. Podczas II wojny światowej skonfiskowane wszystkie okoliczne winnice. W latach 70-tych XX wieku doktor Adam Harnásyi rozpoczął walkę o odzyskanie utraconej ziemi. W 2012 właścicielem majątku został Gábor Harsányi, dzięki któremu areał upraw rozrósł się do niespełna 9 hektarów. Obecnie Harsányi posiada status winnicy ekologicznej. Na czterech zboczach; Kútpatka, Királyhegy, Megyer i Ciróka rosną wiekowe krzewy trzech tradycyjnych dla Tokaju odmian; Furmint, Yellow muscat i Hárslevelű. Do starzenia wina używa się cementowych kadzi oraz beczek z dębu slawońskiego. Na polach nie używa się żadnych środków chemicznych, a wszystkie prace prowadzone są ręcznie, łącznie ze zbiorami. Na przełomie kwietnia i maja przeprowadza się tak zwane „zielone zbiory”, dzięki czemu na krzakach zostaje jedynie kilka najzdrowszych kiści winogron. Za nowatorski design etykiet odpowiada zaprzyjaźniony grafik.
Z początku bukiet jest delikatnie kwiatowy. Po napowietrzeniu pojawia się dojrzały owoc przykryty czarnym pieprzem i leśnym poszyciem. Usta początkowo delikatnie kwasowe, po chwili wybuchają konfiturową czereśnią spowitą korzennymi przyprawami z odrobiną grzybów.
Najlepiej podawać do pikantnej azjatyckiej kuchni, sałatki z owocami morza oraz twardych dojrzałych serów.
Furmint to lokalna węgierska odmiana, której jako jedna z nielicznych daje świetne rezultaty, zarówno w winach słodkich jak i wytrawnych.
Szczegóły
Kraj | Węgry |
Region | Tokaj |
Winnica | Harsányi |
Grona | Furmint |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2019 |
Alkohol [%] | 11,5 |
Cukier [g/l] | 5,7 |
Kwasowość [g/l] | 6,3 |
Ph: | 3,18 |
Usta | Czereśniowa konfitura, korzenne przyprawy, grzyby |
Nos | Kwiaty, słodki biały owoc, czarny pieprz |
Temperatura podania st.C | 10-12 |
Pasuje do | Azjatycka kuchnia, owoce morza, słonawe sery |
Minimalna trwałość wina w latach | 6-8 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności