Badula Tinto Red wytrawne 2017. 0,75L
Opis
Rodzinna posiadłość Quinta da Badula mieści się w Arrouquelas w regionie Tejo, nad rzeką Rio Maior, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy winorośli. Większość winnic porasta łagodne zbocza, które choć posiadają ubogą glebę, mają świetne nasłonecznienie, co sprzyja produkcji win najwyższej jakości. Pośród odmian czerwonych dominują lokalne; Touriga Nacional, Castelão czy Alicante Bouschet, choć uprawia się także międzynarodowe szczepy, jak Syrah. Białe szczepy to głównie endemiczne; Fernão Pires, Arinto i Mostatel-graúdo, ale najważniejszy pozostaje Alvarinho, który niedawno wyrósł na prawdziwą gwiazdę półwyspu iberyjskiego. Region Tejo, podobnie, jak cała Portugalia cechuje doskonała relacja jakość-cena. Trudno dzisiaj znaleźć w Europie wina, mające tak wysoki poziom, w tak atrakcyjnych cenach.
Kupaż odmiany Castelão i Syrah z regionu Tejo w centralnej Portugalii, leżakowany przez rok w 225-litrowych beczkach z dębu amerykańskiego. Charakterystyczny aromat fiołka, ciemnych owoców i mlecznej czekolady. Przestrzenne, średnio kwasowe, z przyjemnym posmakiem likierowej wiśni.
Świetne do smażonej wołowiny, mięsnych kotletów z sosem grzybowym, piersi z kaczki duszonej w winie.
Szczegóły
Kraj | Portugalia |
Region | Tejo |
Winnica | Quinta da Badula |
Grona | 60% Syrah, 40% Castelão |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2017 |
Alkohol [%] | 14 |
Cukier [g/l] | 1,0 |
Kwasowość [g/l] | 5,96 |
Usta | Średnia kwasowość, gładkie taniny, likierowa wiśnia |
Nos | Fiołek, ciemne owoce, mleczna czekolada |
Temperatura podania st.C | 16 |
Pasuje do | Mięsne kotlety, grzyby, pierś z kaczki |
Średnia ocen z portalu VIVINO | 3,4 |
Minimalna trwałość wina w latach | 4-5 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |