Palava wytrawne póżny zbiór 2022. 0,75 l
Opis
Winiarnia Vajbar znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel firmy Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Firma stawia na jakość i niską cenę. Jest jedną z niewielu która wina własnej produkcji oraz z Hiszpanii i Węgier rozlewa do Bag in Box oraz do beczek. Od 2016 roku jesteśmy jej dystrybutorem w Polsce.
Sporo egzotycznych akcentów w nosie; kandyzowana papaja i skórka pomarańczy przykrytych nutą dymu wędzarniczego i korzennych przypraw. W ustach króluje konfiturowy owoc i smażone orzechy.
Podawać do grzybów, smażonego drobiu, zapiekanki z warzywami, pasztetu z żurawiną.
Morawska odmiana Palava, choć uprawiana jedynie przez garstkę producentów zaczyna wyrastać na winiarską gwiazdę naszych południowych sąsiadów, zwłaszcza przy słodyczach.
Szczegóły
Kraj | Czechy |
Region | Morawy |
Winnica | Vajbar |
Grona | Palava |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2022 |
Alkohol [%] | 13,0 |
Cukier [g/l] | 4,4 |
Kwasowość [g/l] | 6,3 |
Ekstrakt winny [g/l] | 26 |
Usta | Konfitura z cytrusów, orzechy, migdały |
Nos | Kandyzowany owoc, goździki, biała czekolada |
Temperatura podania st.C | 10-12 |
Pasuje do | Smażony drób, leśne grzyby, pasztet z żurawiną |
Minimalna trwałość wina w latach | 4-5 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności