Dornfelder Trocken wytrawne Mosel 2018. 0,75l
Opis
Pochodzący z Zamościa Andrzej Greszta, to jedyny Polak robiący wina nad Mozelą na zachodzie Niemczech, w niewielkiej miejscowości Kröv. Po latach praktyki u tamtejszych winiarzy, w 2004 roku wydzierżawił skrawek winnicy, by zrobić pierwsze kilkaset butelek własnego wina. Obecnie w jego posiadaniu jest niespełna 6 hektarów winnic, na których rośnie przede wszystkim Riesling, choć nie brak również innych odmian, jak Donrfelder, z których w 2018 roku powstała premierowa odsłona czerwieni. Choć Andrzej Greszta prowadzi winnice w sposób ekologiczny, nie zabiega o żadne certyfikaty, bowiem, jak sam twierdzi; "Nie znam się na marketingu, za to potrafię robić niezłe wina". Potwierdzenie tych słów można odnaleźć w każdej z kilkunastu pozycji w coraz większym portfolio utalentowanego winiarza ze wschodniej Polski.
Premierowe czerwone wino Andrzeja Greszty! Niefiltrowany Dornfelder, który czaruje dojrzałym ciemnym owocem wspomaganym zapachem piżma, goździków i tabaki. Usta delikatnie muśnięte śliwkową słodyczą przyprószoną ostrymi przyprawami. Lekko mineralne, z aksamitnymi taninami.
Lekko schłodzone będzie świetnym kompanem do potraw z grilla, tarty warzywnej lub mięsnej oraz deski dojrzewających wędlin i serów.
Szczegóły
Kraj | Niemcy |
Region | Mozela |
Winnica | Weingut Greszta |
Grona | Dornfelder |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2018 |
Alkohol [%] | 12,5 |
Cukier [g/l] | 0,6 |
Usta | Ostre przyprawy, wędzonka, śliwkowa słodycz, aksamitne |
Nos | Dojrzałe owoce, piżmo, tabaka |
Temperatura podania st.C | 14-16 |
Pasuje do | Potrawy z grilla, tarta z boczkiem, dojrzewające wędliny i sery |
Wino wyprodukowane w jakości BIO ale bez certyfikatu | Tak |
Minimalna trwałość wina w latach | 5-6 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności