Curiós Xarel-Lo wytrawne 2020. 0,75l
Opis
Albet i Noya -jako pierwsi w Hiszpanii zaczęli produkcję win spełniających kategorię BIO. Wino produkowane z wyselekcjonowanych winogron zbieranych ręcznie. Uprawa winorośli pochodzi z terenów ekologicznych, a produkcja wina jest pod ścisłą kontrolą.
Ekologiczne wino z apelacji Penedès z Katalonii na północy Hiszpanii. Rdzenna odmiana Xarel-lo odpowiada za aromatyczny nos składający się z nuty świeżych cytrusów, białych kwiatów, miodu gryczanego i białego pieprzu.Usta delikatnie miodowe, ze świetną ekspresją słodkich owoców (brzoskwinia i agrest) oraz posmakiem grzanki z masłem.
Idealne na aperitif lub do potraw wegetariańskich.
Szczegóły
Kraj | Hiszpania |
Region | Penedes |
Winnica | Albert & Nova |
Grona | Xarel-lo |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2020 |
Alkohol [%] | 12,5 |
Cukier [g/l] | 1,9 |
Kwasowość [g/l] | 6,3 |
Kolor | Zielonkawo żółty |
Usta | Słodki owoc, miodowe podłoże, kremowa faktura |
Nos | Jaśmin, cytrusy, miód gryczany |
Temperatura podania st.C | 10-12 |
Pasuje do | Aperitif, kuchnia wegetariańska |
Demeter | Tak. Demeter jest znakiem firmowym dla produktów pochodzących z upraw biologiczno-dynamicznych. |
BIO-zielone logo UE | Tak |
Nagrody | Najlepsze wino katalońskie z 2017 |
Średnia ocen z portalu VIVINO | 3,8 |
Minimalna trwałość wina w latach | 3-4 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności