CAII DE LA LETEA Feteasca Neagra wytrawne 2021. 0,75L
Opis
Viticola Sarica Niculiţel to najstarsza winiarnia w historycznej krainie Dobrogea, przy ujściu Dunaju do Morza Czarnego. W okolicy panują doskonałe warunki do uprawy winorośli; mnóstwo słonecznych dni, bliskość zbiorników wodnych, gleba pełna minerałów i morskich skamielin oraz delikatne pofałdowanie terenu. Na 700 hektarach rośnie przede wszystkim najważniejsza rumuńska odmiana Fetesca występująca w trzech klonach; Feteasca Alba, Feteasca Regala oraz Feteasca Neagra. Pozostałe miejsce zajmują szczepy międzynarodowe, jak Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Syrah czy Pinot Noir. Na pobliskich stepach wypasane są konie, które stanowią pasję właścicieli, a ich wizerunki trafiły na etykiety win. Na półkach sklepu Winostyl pojawiła się seria win w butelkach oraz trzylitrowych Bag in Box.
Subtelne aromaty świeżych czerwonych owoców mieszają przeplatają się z zapachem leśnego runa, orientalnych przypraw i ogrodowej mięty. Smukłe, lekkie i dynamiczne, z zadziornym posmakiem suszonej żurawiny oraz wędzonej papryki. Nieoczywiste i mocno oryginalne wino, które po napowietrzeniu w karafce najlepiej podać do mięsnych szaszłyków, dzikiego ptactwa lub oscypka z żurawiną.
Fetească Neagră to rdzenna rumuńska odmiana, która uchodzi za perłę naddunajskiego winiarstwa.
Szczegóły
Kraj | Rumunia |
Region | Dobrogea, Delta Dunaju |
Winnica | Via Viticola |
Grona | Feteasca Neagra |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2021 |
Alkohol [%] | 13 |
Usta | Lekkie, dynamiczne, nuta wędzonki na finiszu |
Nos | Dojrzełe owoce, słodkie przyprawy, palone drewno |
Temperatura podania st.C | 16-18 |
Pasuje do | Dzikie ptacwo, mięsne szaszłyki, sery z żurawiną |
BIO-zielone logo UE | Tak |
Minimalna trwałość wina w latach | 4-5 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności