Badula Colheita Selecionada Branco White wytrawne 2019. 0,75L
Opis
Rodzinna posiadłość Quinta da Badula mieści się w Arrouquelas w regionie Tejo, nad rzeką Rio Maior, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy winorośli. Większość winnic porasta łagodne zbocza, które choć posiadają ubogą glebę, mają świetne nasłonecznienie, co sprzyja produkcji win najwyższej jakości. Pośród odmian czerwonych dominują lokalne; Touriga Nacional, Castelão czy Alicante Bouschet, choć uprawia się także międzynarodowe szczepy, jak Syrah. Białe szczepy to głównie endemiczne; Fernão Pires, Arinto i Mostatel-graúdo, ale najważniejszy pozostaje Alvarinho, który niedawno wyrósł na prawdziwą gwiazdę półwyspu iberyjskiego. Region Tejo, podobnie, jak cała Portugalia cechuje doskonała relacja jakość-cena. Trudno dzisiaj znaleźć w Europie wina, mające tak wysoki poziom, w tak atrakcyjnych cenach.
Selekcja najlepszych gron szczepów; Alvarihno i Arinto z regionu Tejo w centralnej Portugalii. Po 90 dniach leżakowania w stalowych zbiornikach wino trafia na 6 miesięcy do dębowych beczek. Sporo owocowych aromatów zmieszanych z nutą cynamonu i korzennych ciasteczek. Przyjemne na podniebieniu z obfitym ciałem, niską kwasowością i lekko wibrującym finiszem.
Doskonałe do owoców morza, ryby z rusztu oraz białego mięsa w kremowym sosie.
Szczegóły
Kraj | Portugalia |
Region | Tejo |
Winnica | Quinta da Badula |
Grona | Alvarihno, Arinto |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2019 |
Alkohol [%] | 13,5 |
Cukier [g/l] | 0,5 |
Kwasowość [g/l] | 6,43 |
Kolor | Cytrynowy |
Usta | Sporo ciała, niska kwasowość, lekka mineralność |
Nos | Cytrusy, cynamon, korzenne ciasteczka |
Temperatura podania st.C | 12-14 |
Pasuje do | Owoce morza, pieczona ryba, białe mięso |
Nagrody | znak "Good Choice" w Revista Grandes Escolhas 2018, Złoty medal w CVR Tejo 2019 |
Minimalna trwałość wina w latach | 4 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |