Badula Branco White wytrawne 2018. 0,75L
Opis
Rodzinna posiadłość Quinta da Badula mieści się w Arrouquelas w regionie Tejo, nad rzeką Rio Maior, gdzie panują doskonałe warunki do uprawy winorośli. Większość winnic porasta łagodne zbocza, które choć posiadają ubogą glebę, mają świetne nasłonecznienie, co sprzyja produkcji win najwyższej jakości. Pośród odmian czerwonych dominują lokalne; Touriga Nacional, Castelão czy Alicante Bouschet, choć uprawia się także międzynarodowe szczepy, jak Syrah. Białe szczepy to głównie endemiczne; Fernão Pires, Arinto i Mostatel-graúdo, ale najważniejszy pozostaje Alvarinho, który niedawno wyrósł na prawdziwą gwiazdę półwyspu iberyjskiego. Region Tejo, podobnie, jak cała Portugalia cechuje doskonała relacja jakość-cena. Trudno dzisiaj znaleźć w Europie wina, mające tak wysoki poziom, w tak atrakcyjnych cenach.
Kupaż regionalnych odmian; Arinto i Fernão Pires z dodatkiem Moscatel Graúdo (Muscat Aleksandryjski). Aromatyczny, pełen kwiatów i dojrzałych owoców, bukiet. Elektryzująca, cytrusowa kwasowość złamana jest słodkością miodowego melona.
Serwować w towarzystwie morskiej ryby, paelli z owocami morza i słonawych serów.
Szczegóły
Kraj | Portugalia |
Region | Tejo |
Winnica | Quinta da Badula |
Grona | Arinto ,Fernão Pires, Moscatel Graúdo (Muscat Aleksandryjski) |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2018 |
Alkohol [%] | 12,5 |
Cukier [g/l] | 0,3 |
Kwasowość [g/l] | 6,6 |
Kolor | cytrynowy |
Usta | Elektryzujące, sprężyste, słodycz melona i odrobina miodu |
Nos | Tropikalne owoce, piwonia, morska bryza |
Temperatura podania st.C | 8-10 |
Pasuje do | Sma zone ryby, owoce morza, słone sery |
Minimalna trwałość wina w latach | 3-4 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |