
Producent
-
ADEGAS LUZ (1)
-
Albet i Noya (1)
-
ANTICA CANTINA (2)
-
Autherith Walter (2)
-
Badula (2)
-
Bodegas Cruz Conde (1)
-
CASAL DA COELHEIRA (2)
-
Casal das Freiras (2)
-
Egri Korona Borhaz (5)
-
Erario (1)
-
Georgian Legend (2)
-
Greszta (5)
-
Harsányi (9)
-
Irijimpa S.L. Las Mesas (1)
-
Jan Placek (1)
-
Para Jimenez (4)
-
Pierre Chavin (1)
-
Sessantacampi Luigino Zago (3)
-
Vajbar (8)
-
Vina Emiliano (2)
-
Vinné sklepy Lechovice (1)
-
Zapletal (6)
Kraj
Smak
Cena
-
od
do



Wino białe, to rodzaj wina, którego barwa przyjmuje odcienie od żółtego do nawet brązowego. Mianem „wino białe” określa się także wina owocowe wytwarzane z niektórych owoców, np. jabłek.
ABADIA DE TORTOREOS ALBARINO BARRICA WYTRAWNE 2015. 0,75L

Wyjątkowe wino ze względu na unikatową odmianę winogron-Albarino. Jak również ze względu na technologię winifikacji oraz pieczołowitość winiarzy przy jego tworzeniu.
Wino wytrawne białe z odmiany ALBARINO, często nazywane „hiszpańskim Rieslingiem”. Winnica Adegas Luz jest mała jak na warunki hiszpańskie. Posiada zaledwie 4 ha poletek uprawnych. Jej produkcja wynosi zaledwie 7000 butelek. Winorośl jest osadzona na pergolach, około dwa metry nad ziemią. Zapobiega to przywieraniu wilgoci do podłoża . Winogrona są zbierane i sortowane wyłącznie ręcznie. Póżniej mielenie i krótkie leżakowanie w niskiej temperaturze. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej o pojemności 3000 litrów w temperaturze około 17 ° C przez 20 dni. Następnie wino dojrzewa w tych samych zbiornikach ze stali nierdzewnej przez 5 miesięcy. Następnie wino odpoczywa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 5-7 miesięcy.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin