Primitivo czerwone wytrawne(Włochy) poj. 5L
Opis
Winiarnia Vajbar Bronislav Vinarstvi znajduje się w wiosce Rakvice na południu Moraw, słynnego podregionu upraw winorośli Velkopavlovice. Produkcja win znajduje się w pobliskiej miejscowości Zaječí. W rejonie są piękne ścieżki rowerowe, należy jednak mieć się na baczności bo w Czechach nie można mieć alkoholu we krwi. Na to jest rada, można skorzystać z wielu niedrogich noclegów w okolicy. Właściciel posiadłości Bronislav Vajbar rozpoczął swoją przygodę z produkcją win już w wieku 16 lat, przedtem pomagał dziadkowi i ojcu. Po 2000 roku firma zaczęła modernizować produkcję, a pomoc w postaci dotacji unijnych znacznie przyspieszyła działania. W 2014 roku firma nabyła nowoczesną linię do zamykania butelek. Ich dewizą jest robienie wina w dobrej relacji jakość-cena. Jest jedną z niewielu firm, która wina własnej produkcji, z Hiszpanii, Węgier oraz Austrii, rozlewa do Bag in Box i beczek. Od 2016 roku Winostyl stał się jej oficjalnym i jedynym dystrybutorem w Polsce.
Włoska odmiana Primitivo z leśnym bukietem; jeżyna, jagoda, grzyby i ściółka, ze szczyptą korzennych przypraw. Usta równie owocowe, z delikatnie zarysowanymi garbnikami i świetnie wtopionym alkoholem.
Podawać do mięsnych potraw; smażony befsztyk, cielęce medaliony,zrazy wołowe w ziołowym sosie, risotto z grzybami.
Szczegóły
Kraj | Włochy |
Region | Puglia |
Grona | Primitivo |
Smak | Wytrawne |
Rocznik | 2022 |
Alkohol [%] | 13 |
Cukier [g/l] | 0,4 |
Kwasowość [g/l] | 4,8 |
Usta | Owocowe, gładkie, delikatnie taniczne ze świetną harmonią |
Nos | Leśne owoce, korzenne przyprawy, lukrecja |
Temperatura podania st.C | 16-18 |
Pasuje do | Pieczone lub smażone czerwone mięso |
Minimalna trwałość wina w latach | 3 |
UWAGA | Zdjęcie butelki kub kartonu z winem oraz informacje na nich zawarte mogą się nieco różnić od dostarczonego towaru. |